Školy po celém Česku musí dodržovat zvláštní preventivní opatření kvůli koronaviru

10. září 2020 10:00

Jiný než obvykle je kvůli koronaviru letošní školní rok. Žáci i učitelé musí dodržovat přísnější hygienická nařízení. Například pro nemocné žáky nebo zaměstnance musí mít školy připravenou izolační místnost a omezený má být pohyb na chodbách. Jaká je situace na Církevním gymnáziu v Plzni zjišťoval náš reportér Jan Markup.

Při vstupu do budovy Církevního gymnázia, které sídlí na Mikulášském náměstí v Plzni, musí všichni studenti nejprve použít dezinfekci. „Je tu velkokapacitní dávkovač, protože škola má 500 žáků, tak aby mohli všichni dezinfekci bez problémů využít,“ uvedl ředitel školy Daniel Petříček.

Dalším z vládních opatření proti šíření koronaviru je povinnost nošení roušek ve společných prostorách a zákaz shlukování studentů. „Žáci byli proškoleni, učitelé mají instrukce, drží dozory a na žáky dohlížejí. Nicméně studenti si o přestávkách potřebují odskočit na toaletu případně si vyzvednout objednanou svačinu ve školním bufetu, a takovému tomu běžnému korzování nelze zabránit,“ vysvětlil Daniel Petříček.

Roušky, odstupy i dlouhé minuty čekání

Velkokapacitní dezinfekční dávkovač na Církevním gymnáziu v Plzni

Vůbec nejsložitější situace je podle studentů v jídelně, kde platí dodržování rozestupů. Navíc se nesmí žáci sami obsloužit a mohou si jen převzít tác s jídlem a nápojem. Kvůli tomu tak často na obědě stráví i desítky minut navíc.

„Nemohou si sami vzít příbory, ty musíme připravit my s ubrouskem, musíme jim nandat saláty a žáci nemůžou sahat ani na sklenice. Vše musíme obstarat my. Dále jsme museli omezit počet jídel ze tří na dva kvůli kapacitě, protože denně vaříme tisíc obědů. Příprava i výdej jídla se prodloužil o dvě až tři hodiny,“ popsala kuchařka Pavla Velíšková.

A ještě jedna věc je od začátku školního roku jinak. Začíná se totiž projevovat, jak poctivě se doma někteří žáci připravovali během předchozích měsíců, kdy musely být školy kvůli koronaviru uzavřené. „Někteří bezproblémově a někteří naopak velmi složitě. Je pro ně složité se delší dobu soustředit a pracovat naplno. Někteří žáci myslí hodně sami na sebe, takže je docela složité pracovat s celým kolektivem a budovat sociální vazby. Najednou se vracíme někam daleko zpátky,“ popsala svoje zkušenosti ze začátku školního roku jedna z učitele Církevního gymnázia Kateřina Jonášová.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio