Školy si mohou pro ekologickou výchovu vybrat z řady programů

17. září 2009
Tento pořad

Z desítek ekologických výchovných programů mohou vybírat školy v Plzeňském kraji. Zařazení ekologické výchovy požaduje rámcový vzdělávací program, zdaleka ne všechny školy ale využívají nabídky různých organizací, mnohé si toto vyučování připravují samy. V Plzni se včera uskutečnila Prezentace možností ekologické výchovy pro školy. Janě Kosové řekl více Stanislav Filip z Občanského sdružení Ametyst, které veletrh uspořádalo.

Nabídka programů v kraji pokryje většinu témat o životním prostředí. Sdružení a centra, která projekty nabízejí, se většinou shodují v tom, že zájem neroste ani neklesá. Například Ametyst má čtyři dvouhodinové projekty ve třídě a čtyři v terénu. Pokrývají témata od zdraví, přes ochranu přírody, po ekosystémy. Nyní poprvé sdružení díky dotaci EU nabízí i novinku - témata pro projektové vyučování, kterým mohou školy prolínat výuku týden i měsíc.

Organizace Svoboda zvířat má v nabídce šest projektů pro první a druhý stupeň základní školy. Zabývají se v nich zejména vztahem lidí ke zvířatům, ať už jsou to domácí mazlíčci, hospodářská nebo divoká ohrožená zvířata. Věnují se také ochraně ekosystémů a biopotravinám. Postupně se mění forma výuky. V poslední době je co nejvíc interaktivní, děti mají víc samostatné práce a víc řeší problémy.

Logo

Ekocentrum plzeňské zoo má 36 výukových programů. Projekty tam najdou děti od mateřských škol, až po vysokoškoláky, které zajímá například ekologie nebo etologie.

Sdružení Envic realizovalo na stavebním učilišti v Plzni velký vzdělávací program pro učně zedníky, truhláře, tesaře a instalatéry o stavbě domů šetrných k životnímu prostředí. Sdružení nevytváří klasické projekty, ale podporujepropojení profesního vzdělávání s ekologickou tematikou. Podobný profesní projekt by mohl vzniknout třeba pro oblast gastronomie.

autor: kos
Spustit audio