Školy v Karlovarském kraji jsou na distanční výuku připravené

14. říjen 2020 08:30

Všechny školy v Česku kromě mateřských zůstávají ode dneška (14. 10.) kvůli koronaviru zavřené. Po studentech vysokých škol, středoškolácích a žácích druhých stupňů se musí nově učit na dálku i žáci prvních až pátých tříd. Vláda uzavřela první stupně do začátku listopadu.

Základní školy v regionu jsou na distanční výuku připravené. Několik jejich ředitelů se na tom shodlo s tím, že si to vyzkoušeli už na jaře, a tak i odstranili některé nedostatky. Například podle ředitele Základní školy Masarykova v Ostrově Helmuta Harzera škola objednala 30 notebooků, které si můžou rodiče v případě potřeby půjčit. Děti můžou používat všechny potřebné aplikace a Bakaláře, tedy komunikační systém mezi školou a rodinou. Škola má i televizní studio, takže může nahrávat výuková videa podle potřeby.

Podle ředitele Základní školy Krušnohorská v Karlových Varech Josefa Šrámka se učitelé ve výuce na dálku během jara zdokonalili a vědí, kde byli největší slabiny, co se týče internetového připojení a systémů. Škola taky sjednotí různé služby, přes které bude učit.

S plošným uzavřením škol ale nesouhlasí Asociace ředitelů základních škol. Předseda asociace Michal Černý řekl, že uzavírání škol se mělo řešit regionálně. „O plošném uzavření škol s řediteli tentokrát nikdo nejednal. Po zkušenostech z jara vnímáme toto opatření jako krok ochromující celou společnost. Asociace ředitelů je připravená jednat o jiných možných variantách jak pandemickou situaci řešit úpravou docházky žáků do škol,“ uvedl Černý.

Péče o děti zdravotníků

Podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO budou podobně jako na jaře vyčleněná školní zařízení, aby se zajistila péče o děti zdravotníků. V Karlovarském kraji bude fungovat celkem sedm školských zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků bezpečnostních složek.

Vždy jedna škola v Mariánských Lázních, Kraslicích, Ostrově, Chebu, Karlových Varech, Aši a v Sokolově to bude Dům dětí a mládeže. Podle karlovarského hejtmanství se tato školská zařízení budou starat o děti zdravotníků a pracovníků bezpečnostních složek, a to ve věku od 3 do 10 let a v čase od 6 do 18 hodin.

O děti lékařů a sester se postarají také školská zařízení v areálu některých nemocnic. Například v Sokolově už takové zařízení funguje, navštěvuje ho okolo deseti dětí. Hlídání dětí zvažuje také Karlovarská krajská nemocnice.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio