Skoro rok nebyl ve vodě a je to znát. Plzeňský plavec Jan Kindelmann ztratil rychlost i výdrž

2. červen 2021 09:10, aktualizováno

Uplavat pod vodou několikrát po sobě třeba 25 metrů? Pro většinu trénovaných žáků to v době před koronavirovou pandemií nebyl žádný problém. Jenže uzavřené bazény a nemožnost trénovat, to všechno změnily.

Plavec plzeňské Slávie VŠ Jan Kindelmann patřil před koronavirovou pandemií k české žákovské špičce. Potvrdit to mohl v roce 2019 třeba na domácím šampionátu v Prostějově. Jenže nouzový stav a další omezení ho připravili nejen o tenhle závod, ale pak i o tréninky a vlastně i kondici.

Sportovní plavci se konečně vrátili do bazénu

„Po dlouhé době je to velký záhul. Skoro rok jsme nebyli ve vodě, tak je to velká změna. Nejvíc se ta pauza podepsala na výdrži. Před rokem to bylo něco úplně jiného, když jsem zvládal ty pětadvacítky pod vodou. Nejsem tak rychlý a musím se celkově víc snažit. Na padesáti metrech jsem teď možná i o deset sekund horší,“ konstatoval Jan Kindelmann.

O něco horší kondice ale trápí podle trenérky plzeňské Slávie Evy Blechové i další plavce. „Před dobou covidu byly děti schopné uplavat i osm pětadvacítek pod vodou bez problémů. Například u kraulu Honza zkracuje záběr, kopání nohama není tak intenzivní, jak by u něj mělo být, protože je kraulař a ve vodě ho to teď de facto nepohání.“

Běhali i posilovali, přesto jim chyběla voda

Když nemohl Jan Kindelmann trénovat ve vodě, musel si kondičku udržovat jiným sportem. Chodil třeba běhat, posiloval nebo prováděl různá cvičení s vlastní váhou. Ani to všechno ale plnohodnotný trénink nenahradí, o čemž se Jan Kindelmann přesvědčil hned na prvním tréninku. Po uplavání několika desítek metrů bez nádechu a příliš rychlém vynoření z vody, se mu začala točit hlava. Nakonec skončil v leže na zádech s nohama nahoře. Až po několika minutách mohl opět skočit do vody a pokračovat v tréninku.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio