Skotský zpěvák a básník Donovan slaví 75. narozeniny.

10. květen 2021

Donovan je skotský zpěvák a básník, který v roce 1984 vystoupil i v Praze v Paláci kultury. Bydlí na anglickém venkově a už téměř nevystupuje. Dnes slaví své 75. narozeniny.

Když Beatles v r. 1967 nahrávali skladbu A Day In The Life, pozvali do studia v Abbey Road další muzikanty, což byl vcelku riskantní krok, neboť orchestrální pasáže neměly žádné pevné partitury. I když se tedy jednalo spíše o společenskou událost, v konečném výsledku se později o písničce psalo, že je to skladba, která nemá v rockové hudbě obdoby. Mezi pozvanými hudebníky byli členové Rolling Stones, Monkees a také skotský zpěvák a básník Donovan. K poslednímu jmenovanému měli skutečně kamarádský vztah, neboť je pojil podobný vztah k životu i hudbě. Paul McCartney vyprávěl, že když skládal písničku Blackbird, nechal se inspirovat Donovanovou hrou na kytaru a Skot jednou vypomohl i s textem.

Jeho skladby jsou o větru, lásce, květinách a podobných poetických záležitostech blízkých květinové generaci. Často je označován za britskou obdobu Boba Dylana, i když instrumentace, vokální prezentace, melodika i textová vyhraněnost obou dvou interpretů se značně liší. Společně si zahráli v dokumentárním filmu Don´t Look Back.

O kamarádství Donovana a McCartneyho se vypráví humorná historka o tom, jak se zabývali nějakým hudebním rébusem, když se ozval domovní zvonek. Dole byl policista, který když viděl dvě hvězdy hudebního nebe, vznesl dotaz. Pánové, čí je to auto, které parkuje dvěma koly na chodníku, není zamčené a z rádia se ozývá hlasitá hudba. Půjčte mi klíčky, já vám ho správně zaparkuju.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio