Sladkosti našich prababiček: Vdolky se švestkovou merendou
Ta nejkvalitnější staletími ověřená jídla bývají ta nejchutnější. A také velice jednoduchá. A stejně tak je to s klasickými vdolky, když si dáte jen o špetku více práce a připravíte si na ně hustou čerstvou omáčku z právě zrajícího ovoce - merendu. V našem případě merendu ze švestek.
Suroviny na merendu:
1 kg zralých švestek
100 g cukru
voda dle potřeby
Postup:
Švestky omyjeme, zbavíme pecky a vaříme s cukrem v troše vody, dokud se nezačnou rozpadat. Rozmačkáme metlou, vidličkou nebo šťouchadlem na brambory tak, aby v Merendě zůstali ještě nějaké viditelné kousky. Podáváme teplé nebo studené ke vdolkům.
V závěru můžeme vylepšit trochou smetany.
Suroviny na vdolky:
500 g hladké mouky
3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
60 g droždí
špetka soli
200 ml vlažného mléka
Postup:
Z vlažného mléka, droždí a části mouky si připravíme kvásek a necháme ho vyběhnout. Smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme v hladké těsto a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté vyválíme asi na 2 cm silný plát a vykrájíme vdolky o průměru 10–12 cm. Necháme pod utěrkou opět krátce vykynout a poté velmi zvolna pečeme na plotýnce z obou stran, dokud se na povrchu nezačnou tvořit zlatohnědé puchýřky.
Podáváme suché s ovocnou merendou a zakysanou smetanou nebo potřené máslem a posypané skořicovým cukrem.
Časová náročnost: 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.