Sladký i slaný. Jak vzniká karamel a proč si získal svět?
Karamel znamená v latinském překladu doslova třtina a med. Připravit ho můžete zahříváním cukru na přibližně 110 °C, kdy začne probíhat karamelizace.
Barva se mění od průhledné přes zlatou až po tmavě hnědou a chuť od příjemně sladké po výrazně hořkou. Oblíbená a moderní je verze v podobě slaného karamelu. Ten má i svoji historii – pochází z francouzské Bretaně, kde ho v sedmdesátých letech minulého století vymysleli. Skvělou chuť získal díky přidání mořské soli.
Karamel slouží také jako barvivo a ochucovadlo do pečiva, kávy, piva, likérů, zmrzliny nebo krému, který si můžete namazat na vafli nebo palačinku. Je používaný na výrobu bonbonů karamelek.
Jeho hustota závisí na délce a teplotě při vaření i obsahu vody. Pokud chcete získat ovocný tekutý karamel, ke karamelové směsi před ztuhnutím přilijte pomerančový džus a rychle míchejte.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.