Slavnému Blochovu domu v Hartmanicích svítá naděje na nový život

9. prosinec 2019

Nejen příběhy lidí, také příběhy domů bývají často zajímavé. Příkladem může být třeba Blochova vila na náměstí v šumavských Hartmanicích.

Dům s číslem popisným 1 tvoří dominantu náměstí a místní mu říkají Blochák. Původně v něm žila rodina židovského továrníka, později sloužil různým režimům, lidem a účelům. Poslední roky chátral, byl prázdný, opuštěný a zarostlý psím vínem. Teď má nového majitele a svitla mu naděje na změnu.

Honosnou klasicistní několikapatrovou vilu na rohu hartmanického náměstí nechal na přelomu 60. a 70. let 19. století vystavět pro svou rodinu Isak Simon Bloch. Tento židovský podnikatel, výrobce skla, zrcadel a staniolu, zaměstnával ve svých továrnách stovky lidí z regionu. A to až do 30. let minulého století. „Bydleli jsme v domě číslo 1. Babička bydlela nahoře a já jsem tam měl také svou místnost. Dokud se Henlein nezačal špacírovat po hartmanických ulicích, byli jsme šťastní,“ vzpomíná na dětství v Blochově domě továrníkův pravnuk Walter. V roce 1937 uprchla tato židovská rodina před nacisty do Anglie. O dům Blochovi přišli a usadilo se v něm gestapo.

Novým majitelem Blochova domu v Hartmanicích je rodina Štěpána Holuba

Za minulého režimu v něm měly kanceláře státní statky a v uplynulých letech Blochův dům na hartmanickém náměstí vlastnila zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů Eliška Hašková Coolidge, od které budovu letos koupil se svou rodinou advokát Štěpán Holub. „Ta základní filosofie je zachránit dům, který je jedním z nejcennějších v Hartmanicích. Chtěli bychom, aby ten dům přinesl něco nejen naší rodině, ale samozřejmě také Hartmanicím, abychom byli dobrými sousedy a vzájemně tady udělali něco dobrého,“ říká Štěpán Holub.

V domě se zachovalo spoustu hodnotných prvků

Dům je krásný a zachoval se v něm hodně vzácných prvků. „Je neuvěřitelné, že přes spoustu různých režimů se dokázalo dochovat mnoho hodnotného - nejrůznější kliky, kličky, dveře, podlahy, schody,“ popisuje nový majitel.

Čemu a komu by měl dům sloužit, na to se noví majitelé zeptali místních lidí včetně nezávislého starosty Pavla Valdmana. „Jako starosta města jsem rád, že objekt změnil majitele. Blochův dům by se měl stát opět dominantou Hartmanic, jako v minulosti. Dům by se měl stát místem pro veřejnost. Měl by sloužit nejen místním, ale i návštěvníkům města,“ přeje si starosta Valdman.

„Já jsem ten dům milovala. Ve škole jsme ho malovali. Měla jsem sen, že ho koupím. Udělala bych v něm byty a dole kavárnu,“ usmívá se místní obyvatelka Aneta.

S oživením domu pomůže majitelům také architektka Yvette Vašourková: “Bude důležité popřemýšlet, jak může sloužit lidem. Musí se o tom mluvit a diskutovat, aby dům ve městě dobře fungoval.“ Proměna Blochova domu už začala. Bude postupná a bude záležet i na financích, které bude mít nový majitel k dispozici. Něco už se ale přece jen změnilo. Z fasády po letech zmizelo psí víno.

autoři: lum , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.