Slavnostní zahájení Plzně jako Evropského hlavního města kultury výrazně omezí dopravu v centru

16. leden 2015

Plzeň se v sobotu oficiálně stane Evropským hlavním městem kultury. Třídenní oslava odstartuje už v pátek 16. ledna a pořadatelé očekávají desítky tisíc lidí. Akce ale výrazně omezí dopravu v centru města, program si vyžádá řadu uzavírek a dopravních omezení.


Podrobné informace o omezeních a změnách v dopravě najdete na webových stránkách plzeňského magistrátu, Plzně 2015 a změny v MHD také na stránkách Plzeňského městského dopravního podniku.

Slavnostní zahájení omezí dopravu v centru města, policie proto vyzývá občany, aby dodržovali dopravní značení, řekla krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová: "Žádáme všechny občany, aby respektovali dopravní značení, pokyny policistů a v maximální míře využívali záchytných parkovišť. Vzhledem k předpokládanému zvýšenému počtu osob v ulicích města, prosíme návštěvníky o maximální ohleduplnost a doporučujeme i zvýšit opatrnost vzhledem ke svému majetku." Například 17. ledna se autem do centra Plzně nikdo nedostane.

Trasa a zastávky náhradní autobusové dopravy během uzavření náměstí Republiky

Pro slavnostní zahájení (od 16. do 18. ledna) se počítá s nasazením 300 policistů a více než stovky městských strážníků. K dispozici budou policisté ze všech územních odborů kraje, za krajskou policii všechny její složky, přijedou i posily z jiných regionů, nasazeni budou služební psi, koně a připraven má být vrtulník. Vznikl i speciální policejní tým, který bude po celý rok spolupracovat při zajišťování akcí projektu EHMK. Při třídenních oslavách bude hlavním úkolem policie zabezpečit vzhledem k řadě uzavírek plynulost dopravy, zajistit ochranu majetku a bezpečnost lidí.

O víkendu 16. a 17. ledna bude v pohotovosti městská policie. Kromě čtyř desítek policistů zajišťujících běžný chod služby půjde v pátek do práce dalších 50 strážníků, v sobotu 120 a v neděli 30 strážníků.

Kdo se chce slavnostního zahájení zúčastnit osobně, měl by zvážit i svůj zdravotní stav

Slavnostního zahájení se podle odhadů zúčastní až 50 tisíc lidí. Organizátoři proto doporučují, aby návštěvníci z důvodu vlastní bezpečnosti a komfortu zvážili sledování společného momentu nazvaného Symfonie zvonů v lokacích s LED obrazovkami v sadovém okruhu a ulicích přilehlých náměstí Republiky, kam bude celá akce přenášena online. Týká se to např. tělesně postižených nebo rodin s dětmi.

Sledovat slavnostní zahájení můžete i v televizi - na ČT2 17. ledna. Přenos začíná před 18. hodinou.

Program Slavnostního otevření města v rámci roku Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury:

Program Slavnostního otevření města v rámci roku Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury.jpg
Spustit audio