Slavný komiks Alanova válka se představí lidem v Plzni

5. květen 2015

Do evropské kulturní metropole roku 2015 přijíždí francouzský spisovatel Emmanuel Guibert. Jeho komiks Alanova válka líčí válečné zkušenosti jeho kamaráda z osvobozování Plzně v roce 1945.

Emmanuel Guibert ve své knize popisuje zážitky svého kamaráda Alana Ingrama Copea, který byl v roce 1945 při osvobozování Plzně. Západočechům ji představí na výstavě v Galerii Evropského domu na náměstí Republiky. Vernisáž pořádá Francouzský institut společně se Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje.

„Mapuje osudy svého kamaráda Alana Ingrama Copea, který se jako americký voják, jako dvacetiletý mladík dostává do válečné Evropy a při osvobozování a postupu americké armády se dostává až do České republiky, do Plzně. A v rámci jedné také zvláštní mise, Velichovské mise, se dostává dokonce dál, do Prahy, do Hradce Králové až do Velichovek," popsala obsah vystaveného komiksu Katarína Horňáčková z Francouzského institutu v Praze.

Úkolem Velichovské mise bylo doručit do štábu skupiny armád Střed kapitulaci Německa podepsanou 7. května 1945 v Remeši. Za tímto účelem Britové přivezli do Plzně zvláštního zmocněnce, kterého měli američané dopravit do Velichovek. Právě tam byl štáb skupiny armád Střed. Velichovská mise byla dodnes tak trochu záhadou a Emmanuel Guibert o ní zjistil cenné informace. Přináší jména přímých účastníků a uvádí také, že jeden z nich byl českého původu.

Kreslené příběhy z osvobozování Plzně očima amerického vojáka doplní i jeho fotky

Alan Ingram Cope zemřel v roce 1999. Jako komiksový hrdina ale žije dál v nahrávkách, které Emmanuel Guibert pořídil, když společně pracovali na komiksovém příběhu. Obrázky komiksů se prolínají s Alanovými fotkami, jako se Guibertovo vyprávění prolíná s vyprávěním starého vzpomínajícího muže.

„Výstava Alanova válka má za úkol přiblížit českou část Alanova příběhu. Ukazuje osvobozování jako takové z pohledu mladého amerického vojáka a přináší několik zajímavých příběhů a anekdot. Výstava ukazuje zvětšené stránky z komiksu, takže návštěvníci si budou moci číst. Sám Emmanuel k tomu řekne pár slov," doplnila Katarína Horňáčková.

Kromě toho se Emmanuel Guibert návštěvníkům vernisáže podepíše a promítne film Vzpomínka na Alana. Vernisáž navíc doplní i program před Galerií.

„Rádi bychom přistavili před evropský dům historické vozidlo pro ty, které zajímá technický kontext napojení na Slavnosti svobody. Dále jsme připravili koncert na dvorku Evropského domu a samotné zahájení. To bude spíše formou moderované diskuse o tom, jak kniha vznikla, jakým způsobem se seznámil autor s Alanem, " řekla Vlasta Kapsová ze Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje.

Alanovu válku do Plzně přináší ambiciózní literární projekt

Vernisáž bude součástí projektu Meeting Literature. Ten se odehrává v jedenácti kavárnách a různých kulturních místech v Plzni a lidé se tam mohou seznámit s evropskými knihami v původním jazyce a českém překladu. Cílem je poskytnout Plzeňanům i návštěvníkům města zahraniční literární bohatství a rozmanitost evropského psaní. Vernisáž komiksu Alanova válka bude podle Vlasty Kapsové jednou z nejzásadnějších událostí tohoto projektu.

„Nám se tady podařilo propojit jednak velkou událost osvobození Plzně, jednak podporu čtenářství formou přivezení francouzského autora do Plzně a samozřejmě i ten výtvarný aspekt, jelikož je to autor, který píše komiks. Takže se nám tady spojují různé žánry, různé techniky v tom historickém kontextu."

Emmanuel Guibert je v České republice už zavedeným autorem díky dílům jako Fotograf, Profesorova dcera nebo Novinky od Alana. Jednapadesátiletý pařížský rodák pracuje v různých výtvarných stylech a věnuje se hodně politickým tématům. Českým čtenářům se poprvé představil v roce 2010 na Komiksfestu v Praze, a to právě se svým nejrozsáhlejším dílem Alanova válka. Vernisáž výstavy v Galerii Evropského domu v Plzni začne 5. května v 17 hodin.

autor: kos
Spustit audio