Sledovat filmy pod širým nebem lidi stále baví

27. červenec 2022 17:37, aktualizováno

Třeba v Plzeňském kraji návštěvnost letních kin neklesá. V Dobřanech na jižním Plzeňsku dokonce lehce stoupá. Možná i díky tomu, že se tu už řadu sezón promítá zdarma. Ve Spáleném Poříčí se letní filmové plátno nachází v zámeckém parku. Na něm si zájemci mohou vychutnat českou filmovou klasiku.

Sedět třeba na zemi na dece nebo na lavičce, nad hlavou hvězdy a před sebou filmové plátno. I to patří k létu. Právě do letních kin lidé stále s oblibou chodí. Například ve Spáleném Poříčí se promítá v zámeckém parku stará česká klasika. „Za našeho mládí tohle promítání patřilo k létu,“ sdělila paní Marie, která s partnerem zašla na promítání českého filmu Účastníci zájezdu.

Návštěvnost dělá počasí a atraktivita filmu

Téměř celé léto se bude promítat také v domažlickém letním kině. A to vždy od středy do neděle. Během července zatím do letního kina dorazilo přes 1200 lidí. Návštěvnost by měla být v posledních letech podobná i o něco vyšší než před koronavirovou krizí. Nejvíce ze všeho ji ovlivňuje atraktivita filmu a také počasí. „1. července jsme hráli film Mimoni 2: Padouch přichází a přišlo 50 lidí. Byla velká zima a byli jsme překvapeni, že vůbec návštěvníci dorazili. Stejný film jsme hráli teď o víkendu a přišlo 318 návštěvníků,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska v Domažlicích Michal Karolyi.

V Dobřanech na jižním Plzeňsku se už potřinácté rozhodli promítat zcela zdarma. Když se sejde dobré počasí s kvalitním filmem, na dobřanské náměstí dorazí i 500 lidí, a to nejen z Dobřan. Na letošek je připraveno deset filmů. Jeden si dokonce na Facebooku lidé vybrali pomocí ankety sami. Diváci si zvolili Báječná léta pod psa. Připraveny jsou filmy i pro děti, milovníky klasiky, ale také novinky jako je film Zátopek nebo Mimořádná událost.

Díky filmovým večerům na náplavce mohou zájemci vidět zcela zdarma několik filmů také v Plzni. Promítat se bude na Náplavce na Radbuze od 30. července každou sobotu do 3. září.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio