Slova etymologicky neprůhledná 2 -původ a význam slova vyžle

23. únor 2011

V dnešním jazykovém koutku se budeme zabývat opět slovy etymologicky neprůhlednými – to znamená slovy, u nichž není na první pohled zřejmé, jak vznikla. Vítám zde... a ptám se, výklad kterého slova jste si pro nás dnes připravila?

Dnes bychom se mohli podívat na jedno velmi zajímavé slovo a tím je výraz vyžle. Určitě bychom si měli vysvětlit, co slovo znamenalo dříve a co znamená dnes a konečně jaký je původ tohoto neobvyklého slova.

Slovo vyžle užíváme, chceme-li o někom říci, že je hodně hubený – předpokládám tedy, že to bylo něco velmi hubeného.

To je správná úvaha. Slovo vyžle je silně expresivní a nejčastěji označuje velmi hubené dítě. V první řadě musíme říci, že slovo vyžle se užívalo ještě také v podobách vyžel, vyžlík, anebo vyžlec – šlo o různé obměny. Tímto slovem se kdysi označovalo jedno z plemen menšího loveckého psa, který byl dříve využíván při honech. Mělo se jednat o psa „slídiče“.

Můžeme se ještě dnes setkat s označením psa jako vyžlete?

To určitě ne, s tímto významem se slovo vyžle prakticky neužívá.
Jaký je tedy původ slova?

Původ slova není bohužel úplně jasný; pravděpodobně slovo pochází z maďarštiny – tam se totiž vyskytují podobná slova (visla, vizsla) s významem „slídící pes“ či „bdělý“. Nelze ale vyloučit ani původ v němčině – středohornoněmecké slovo wisel označovalo vůdce. Za povšimnutí stojí také teorie, které slovo vyžle objasňují jako slovo domácí; přičemž nejčastěji se jeho původ hledá ve spojení se slovem výt. Každopádně platí, že u slova vyžle došlo v průběhu dlouhého času k výraznému posunu významu, a navíc daný výraz získal notnou dávku expresivity.


autoři: Stanislav Jurík , Jaroslava Nováková
Spustit audio