Šlovický vrch u Dobřan připomíná peruánské Machu Picchu. Na dohled se pasou divocí koně

22. únor 2023

Mohyla na Šlovickém vrchu u Dobřan na jižním Plzeňsku sice vypadá starobyle, ale stojí tam teprve několik let. Kamenná stavba prý mnohým připomíná kultovní město Machu Picchu v peruánských Andách. Z vrcholu mohyly je možné pozorovat jak blízké město Dobřany, tak i vzdálené kopce. A navíc i pasoucí se divoké koně.

Mohyla na Šlovickém vrchu je a zároveň není rozhledna. „Čistě technicky se tomu rozhledna nesmí říkat, oficiálně je to místo dalekého výhledu. My jsme to nazvali vyhlídkou. Kamenná mohyla je stará přibližně pět let a dotváří vrchol Šlovického vrchu, který je jinak velice pozvolný,“ popisuje nevšední stavbu starosta Dobřan Martin Sobotka.

Kamenná mohyla má dva ochozy a nabízí pěkné výhledy do blízkého i vzdálenějšího okolí. „Za příznivých podmínek je odtud vidět například šumavský Velký Javor nebo Čerchov v Českém lese, ale pro nás dobřanské obyvatele je nejlepší to, že tady máme to naše městečko jako na dlani. A i celou přírodní památku Šlovický vrch,“ říká starosta.

Od roku 2018 navíc na Šlovickém vrchu můžete potkat jeho čtyřnohé údržbáře. „Tato krajina vypadá obdobně, jako v době baroka, kdy byla narušovaná požáry a velkými kopytníky. Abychom to tady udrželi a nezarostlo to celé nechtěnými porosty, přišli přírodovědci s nápadem, že budeme jako město pást. A tak tu máme šest exmoorských koní, kteří jsou zvyklí žít bez jakékoliv pomoci člověka,“ vysvětluje Martin Sobotka.

Oxmoorské plemeno divokých koní

Dobřanští jsou kromě toho první a zatím nejspíš i jediní, kdo umožnil lidem volný vstup do ohrady s koňmi. I se psy na vodítku se tam mohou lidé volně procházet. „Koně jim neublíží a oni neublíží koním, velice se to osvědčilo. Je to asi i důvod mimořádné obliby tohoto místa, kde můžete přímo mezi zvířata a nechodíte jen podél plotu s nadějí, že snad nějakého koně zahlédnete,“ uzavírá pozvání na Šlovický vrch starosta Dobřan.

Spustit audio