Služby a obchody v Klatovech se připravují na otevření

28. duben 2021 13:45, aktualizováno

Od pondělí mohou zájemci zavítat ke kadeřnici nebo na masáž. Zákazníci i provozovatelé služeb musí dodržovat určité podmínky. Zda se otevřou i malé obchody, ještě není jasné.

Takzvané služby péče o tělo je možné navštívit od pondělí. Jejich provozovatelky a provozovatelé teď většinou zjišťují další podmínky, aby přivítali své klienty v souladu se všemi pravidly, a připravují své salony na otevření po dlouhých měsících.

O případném otevření obchodů rozhodne vláda ve čtvrtek. Obchodníci se však snaží na možné otevření připravit. „Aktuálně upravuji výlohy a vybaluji zboží. Vůbec však nevíme, kdy nás otevřou a už jsme z toho celkem unavení,“ svěřila se majitelka klatovského Domu prádla Alena Martinová.

Květen je pro obchod nejsilnějším měsícem na prodej plavek. Loni provozovatelka obchodu sezónu promeškala, a proto doufá, že tomu letos bude jinak. Obchod je na případné otevření připravený. Jsou přichystané dezinfekce, rozšířené zkušební kabinky a podobně.

Kosmetická centra přivítají první klientky v pondělí

Majitelka kosmetického centra Lipový Květ Vlaďka Bontenbal

Majitelka kosmetického centra Lipový Květ Vlaďka Bontenbal se snaží získat potřebné informace pro otevření svého salonu. Provozovatelé služeb se musí nechat pravidelně profesionálně testovat. Antigenní test je platný 72 hodin od odběru, PCR test sedm dní. Ten však není hrazen zdravotní pojišťovnou a stojí pro samoplátce v nemocnicích Plzeňského kraje 1650 Kč. Lidé očkovaní, kteří mají 14 dní od poslední dávky, test mít nemusí, stejně jako ti, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19.

Klienti při návštěvě kadeřnictví či pedikúry budou moci nakonec použít i testy ze zaměstnání nebo školy. Sdělil to na svém Twitteru ministr zdravotnictví.

Antigenní test si kromě nemocnic mohou lidé udělat také v klatovském Červeném kříži, na hranicích v Alžbětíně nebo každou neděli i v hasičské zbrojnici v Bezděkově.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio