Smetanová houbová omáčka. Rostou, takže toto jídlo nesmí chybět

Houbařům nastaly žně a z domácností voní smaženice, houbové řízky, polévky a omáčky. Sušičky vesele vrní a všichni, kdož přišli do styku s houbami, chodí se zahnědlými prsty, protože barvu s kloboučků hub jen těžko smýváme. 

Ingredience
  • 500 g čerstvých hub (nejlepší jsou pravé hříbky)
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • sůl, ocet podle chuti
  • cca 4 lžíce hladké mouky
  • 400 – 500 ml hovězího vývaru 

Očištěné houby nakrájíme na plátky, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Zvlášť svaříme v troše osolené vody (cca 1 dl) všechno koření a ocet.

V kastrolu rozehřejeme máslo a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Pak přidáme měkké houby, přilijeme macerát z koření, hovězí vývar a přivedeme k varu. Povaříme cca 5 minut. Poté zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a podle chuti osolíme a okyselíme.

Na mírném ohni povaříme ještě asi 5 - 7 minut.

Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem, případně s vařeným hovězím masem, vařenými vejci a podobně. Před podáváním můžeme ozdobit petrželkou nebo čerstvým tymiánem.

autor: iko