Smetanová houbová omáčka. Rostou, takže toto jídlo nesmí chybět
Houbařům nastaly žně a z domácností voní smaženice, houbové řízky, polévky a omáčky. Sušičky vesele vrní a všichni, kdož přišli do styku s houbami, chodí se zahnědlými prsty, protože barvu s kloboučků hub jen těžko smýváme.
- 500 g čerstvých hub (nejlepší jsou pravé hříbky)
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 200 ml smetany
- sůl, ocet podle chuti
- cca 4 lžíce hladké mouky
- 400 – 500 ml hovězího vývaru
Očištěné houby nakrájíme na plátky, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Zvlášť svaříme v troše osolené vody (cca 1 dl) všechno koření a ocet.
V kastrolu rozehřejeme máslo a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Pak přidáme měkké houby, přilijeme macerát z koření, hovězí vývar a přivedeme k varu. Povaříme cca 5 minut. Poté zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a podle chuti osolíme a okyselíme.
Na mírném ohni povaříme ještě asi 5 - 7 minut.
Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem, případně s vařeným hovězím masem, vařenými vejci a podobně. Před podáváním můžeme ozdobit petrželkou nebo čerstvým tymiánem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?