Smírem skončil tříletý spor o klatovské katakomby

27. červen 2005

Zhruba tři roky trvající spor, který vedly město vedly Klatovy a tamní farnost kvůli provozování jedné z největších turistických atrakcí města - katakomb s mumiemi - skončil. Spor se dostal až před soud. Nyní se obě strany dohodly na založení občanského sdružení Klatovské katakomby, které bude památku provozovat.

Založit sdružení bylo přijatelným řešením pro město i církev. Obě strany se na vypracování návrhu podílely společně. Vznik občanského sdružení, jehož členy bude farnost, město Klatovy a tři místní občané, potvrdili i zastupitelé. Tři lidé jsou ve sdružení jako nestraní a nezávislí členové. Jsou zde proto, aby se při rozhodování změnil přesně poloviční poměr hlasů církve a města.

Logo

Do sdružení podle dohody vloží církev i město po 100.000 korun a budou v něm rovným dílem vlastnit majetek. Odpadnou tak spory o to, komu patří vybavení, komu rakve, komu mumie a podobně. Z prodeje vstupného připadne 35 procent městu, 35 procent církvi, zbytek bude sloužit sdružení na provoz, náklady a údržby. Katakomby byly vyhloubeny v 17. století. V kryptách bylo uloženo asi 200 lidí. Systém větracích kanálů, který umožňoval konzervaci těl, byl ale při přestavbě v roce 1937 narušen a 160 mumií muselo být pohřbeno. Unikátní soubor mumií pak před časem napadly bakterie a plísně, které museli konzervátoři, mykologové a chemici v roce 2001 odstranit. Ošetřili nejen 31 těl, ale také rakve, okolní prostory a větrací systém.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio