Smrt bibliomanova, Jasnovidka, Zlodějíček a další povídky Jaroslava Havlíčka

14. duben 2023

Jaroslav Havlíček, jeden z nejvýznamnějších představitelů české psychologické prózy, se narodil roku 1896 v Jilemnici. V průběhu první světové války přerušil studium na ČVUT a nastoupil jako dobrovolník na frontu, kde bojoval především v Rusku a Itálii. Po svém návratu studium obnovil, avšak nedokončil. Umírá roku 1943 na následky zánětu mozkových blan. Výběr pěti próz tohoto autora poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Smrt bibliomanova
Připravil: Jiří Vondráček
Účinkuje: Josef Somr
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: 2011
 
Bůh mého dětství
Účinkuje: Ladislav Lakomý
Režie: Petr Pleva
Natočeno: 1991 
 
Jasnovidka
Účinkuje: Petr Haničinec
Režie: Olga Valentová
Natočeno: 1998
 
Hodinky pana Balabána
Účinkuje Milan Neděla
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: 1982
 
Zlodějíček
Připravil: Jiří Vondráček
Účinkuje: Jaromír Meduna
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2015

Smrt bibliomanova

Velká část literárního díla mistra české psychologické prózy Jaroslava Havlíčka (18961943) zůstala v rukopisech a byla postupně vydávána až po jeho smrti. Bylo tomu tak i s povídkovým souborem Hodinky pana Balabána (nakl. Kruh, Hradec Králové 1986), z něhož je vybrána povídka Smrt bibliomanova.

Rukopis povídky je datován rokem 1928. Vypráví se v ní o setkání duše zemřelého bibliomana s andělem, který měl jeho duši odvést k poslednímu soudu. Anděl nalezl bibliomanovu duši ve chvíli, kdy se probírala knižními vazbami a listovala ve starých foliantech...

Bůh mého dětství

Havlíček v povídce s nostalgií vzpomíná na dobu, kdy byl dítětem; na obrazy, zvuky a vůně, v nichž se skrýval Bůh jeho dětství. Tento dobrý Bůh byl dříve spolehlivým nositelem řádu, jímž se řídil chod domova i koloběh roku. Poskytoval zázemí dětským hrám a snům a každodenním radostem, ale také trestal a hněval se, především však dával naději.

Výjevy, v nichž sníh padá ze střechy za svitu lampy na zamrzlém okně, kluci se hemží na ulici s pomlázkou a motýli se třepetají na palouku v horkém slunci, jsou nyní už jen hořkosladkou připomínkou ztracené minulosti. Dospělý rozum zaplašil dětskou nevinnost a víru a musí čelit úzkostem a nejistotám. Jen ve vzpomínkách ještě vládne zestárlý a bílý Bůh dětství.

Jasnovidka

Povídka Jasnovidka je vybrána ze souboru s názvem Zázrak flamendrů, která vyšla v roce 1964 v nakl. Československý spisovatel. Jaroslav Havlíček v ní vypráví o jedné stolní společnosti, která se v blíže nejmenovaném městě scházela každou sobotu v hostinci U Beránka. Ředitel dívčí školy, sládek, sazeč a bývalý četnický strážmistr tu hráli taroky. Jeden z nich se oddal spiritismu a aby ostatní přesvědčil, že projev média není žádné šarlatánství, pozve kolegy k sobě domů na vystoupení jasnovidky. Ostatní účastníci jsou samozřejmě skeptičtí...

Hodinky pana Balabána

Do města přijel hodinář. Dost zvláštní, nutno podotknout. Pan Balabán mu však přece jen svěří opravu svých hodinek. Po tom, co stráž bezpečnosti najde hodináře oběšeného v jeho obchodě, si pan Balabán vyzvedává opravené hodinky se vzkazem: Dobrý člověče, vy na mne budete pamatovat.“ Jaké dobrodružství pana Balabána čeká? A co má s celým příběhem společného tulák Matýsek? V tomto příběhu bude nutné pečlivě sledovat plynoucí čas...

Zlodějíček

Stejně tak jako povídkový soubor Hodinky pana Balabána, byly i Vzdoropohádky (1954), z nichž je vybrána naše dnešní povídka, vydány po autorově smrti.

Povídka Zlodějíček vypráví o nešťastném a nepříliš úspěšném majiteli koloniálu na malém městě a o jeho učedníkovi Pepíčkovi, kterého se jeho příbuzní pokusí svést na scestí.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.