Smrt dítěte je nejhorší okamžik v životě rodičů. Kraj vydal příručku, která aspoň trochu pomůže

4. listopad 2019 09:35

Ztráta blízkého člověka je přesně ten moment, kdy asi většina z nás ocení pomoc lidí z okolí. A snad ještě víc to platí, když rodiče přijdou o své dítě. Plzeňský kraj teď vydal brožuru, která by měla rodinám v takto složité situaci pomoci.

Pavla Vitingerová z Rokycanska přišla o svého prvorozeného syna Kryštůfka před dvěma lety. „Byla to pro nás obrovská rána. Musíte najednou zařizovat spoustu věcí, které vás předtím ani nenapadly. A do toho máte tu obrovskou bolest,“ popsala paní Pavla.

Rodiče se například musí rozhodnout, jestli dítěti vůbec dají jméno. Musí dojít na matriku, na úřad práce, k lékaři a podobně. „Žádáte si třeba o pohřebné, kde leckdy ani sami pracovníci neví, jak se správně postupuje, přehazují si vás z oddělení na oddělení. Vy se musíte v tom smutném zážitku ještě víc přehrabovat a bolest to jen prohlubuje,“ řekla Pavla Vitingerová.

Rodičům v podobně těžké situaci teď pomůže nově vydaná brožura. Její vznik iniciovala Tereza Roučková, sociální pracovnice, která má za sebou stejně těžkou ztrátu. „Chtěli jsme rodičům ukázat, že v tom nejsou sami. Jsou zde konkrétní údaje pro Plzeň, systém pracovníků, kteří se rodinám mohou věnovat od krizových interventů až po psychologa,“ dodává Tereza Roučková.

Příručku nesežene kdokoliv a kdekoliv

Brožura není volně přístupná. „Myslíme si, že kdyby třeba přišla do čekárny maminka čekající miminko a našla tam brožuru, jak jednat při ztrátě dítěte, nebylo by to vhodné,“ vysvětluje Filip Zapletal, vedoucí odboru sociálních věcí na plzeňském hejtmanství. Takže brožuru mají k dispozici krizoví interventi ve fakultní nemocnici, sociální pracovníci, matriky a úřad práce s tím, že když bude potřeba, předají ji rodičům, které tato těžká situace potká.

Pavla Vitingerová už je teď napodruhé šťastnou maminkou a říká: „Cítím obrovský posun za ty dva roky, co od té naší ztráty uplynuly. Je dobře, že se téma vůbec otevřelo. Smrt je součástí života, někdy bohužel velmi nečekaně, U dítěte je to hodně bolestná zkušenost, s kterou žijete celý život.“

O brožuru už projevily zájem další kraje, například Ústecký, Středočeský nebo Jihočeský. Některé z nich připraví rovněž její vydání.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio