Snad ty detektivky nepíšu úplně špatně, říká učitel, muzikant a spisovatel Václav Křivanec

10. leden 2023

Prvotina Václava Křivance se jmenuje Poslední nadechnutí. Během covidu vyšla detektivka Dál nechoď a dostala ocenění od české sekce Mezinárodní asociace autorů detektivek. 

"Měl jsem z toho radost, snad nepíšu úplně špatně," říká autor. Letos vyjde další detektivka, pracovní název je Sagitarius. Jedná se o příběh ze Šumavy. "Psaním knížek se neživím, takže píšu jenom, když mám čas a chuť," dodává Václav. Má v šuplíku řadu humoristických povídek a slibuje, že až jich bude dost, pokusí se je také vydat knižně.

Jméno Václava Křivance je spjato navždy s muzikou. Je zakladatelem skupiny Burma Jones a také autorem jejích největších hitů. Patří i ke skupinám Buster Nixon a Pestalozzi. Muzicírování i psaní písniček ale velmi omezil. "Nechci strašit na pódiu v tomhle věku, kytaru jsem neměl v ruce dlouho. Když nás někdo chce, zahrajeme, ale nikam se necpeme."

Obě již dospělé Václavovy děti jsou muzikanti. Od Aničky má vnuka, který právě získal angažmá v muzikálu Billy Elliott v Divadle J.K.Tyla v Plzni.

Školství se změnilo k horšímu

Václav Křivanec je ve škole hodně let a většinu svého učitelského života strávil ve speciální škole u dětí s poruchami chování. "Tito žáci startují z nuly na sto za vteřinu, všechno je vytočí, nejdou daleko pro sprosté slovo, je to pro ně normální. Jsou mezi nimi ale i šikovné děti," popisuje Václav. V jeho třídě v pololetí hned dva žáci budou mít samé jedničky.

"Školství se za 20 let hodně změnilo, bohužel k horšímu. Mám na to svůj názor, ale nechce se mi ho říkat, abych potom ještě vůbec mohl učit," ukončuje s trpkým úsměvem Václav Křivanec.

Spustit audio