Snaha neotěhotnět je podle gynekologa stará jako lidstvo samo

24. září 2019

Na rozdíl od pochybných metod známých z historie nynější medicína nabízí celou řadu prostředků a metod antikoncepce, které jsou účinné a bezpečné.

V lékařské poradně o současných možnostech antikoncepce podrobně hovoří MUDr. Jan Humplík z Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Při výběru vhodné antikoncepce pro konkrétní ženu je třeba zohlednit celou řadu faktorů, mezi které patří její věk, zda už rodila, tělesná konstituce, aktuální zdravotní stav i rodinná anamnéza.

U ženy, která už nechce mít děti, připadá v úvahu také sterilizace. Podle MUDr. Humplíka nejenže jde o nejspolehlivější antikoncepci, sterilizace je pro ženu přínosem i ze zdravotního hlediska: „Sterilizace odnětím tub, nikoli přerušením, má tu výhodu, že snižuje riziko vzniku karcinomu ovaria. My víme, že část epitelových karcinomů ovaria, je to zhruba 50 procent z celého množství, vzniká na růžici vejcovodu. Takže v okamžiku, kdy vyjmeme oba vejcovody, snížíme u ženy pravděpodobnost výskytu rakoviny vaječníku.“

Liší se antikoncepce pro dívky, které ještě nerodily, od antikoncepce určené už rodícím ženám? Kdy je možné užít postkoitální antikoncepci? Může hormonální tělísko způsobit mimoděložní těhotenství? Ovlivní hormonální antikoncepce plod nebo kojené miminko? Jak může hormonální antikoncepce ulevit ženě v přechodu? Také na tyto otázky odpovídá gynekolog Jan Humplík.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související