Snoubenci musí improvizovat. Naplánovat svatbu během epidemie není jednoduché

2. únor 2022 15:28, aktualizováno

Vybírání místa na obřad, zařizování hostiny, nákup prstýnků nebo tisk oznámení. To jsou běžné předsvatební přípravy, které čekají většinu snoubenců. Už dva roky jim tyto přípravy ale komplikuje koronavirus a  protiepidemická opatření. Zatímco někteří se brali až na třetí pokus, jiným stačilo přeložit termín svatby o pár měsíců. Jsou také případy, kdy dvojice vyčkávají s výběrem termínu nebo zkouškou šatů.

„Největší problém bylo sehnat místo, protože spousta lidí řeší místa i dva roky dopředu a pořád hrají o cenu svatby kvůli covidu. Druhým problémem je kapacita, protože máme pozváno 80 hostů, takže sehnat místo, kde je taková kapacita není úplně jednoduché,“ popsala nevěsta Linda, která se svým snoubencem plánuje svatbu letos v květnu.

Vhodné místo pro svatební obřad a hostinu nakonec snoubenci našli. Stres ale nevěstu neopustil, a to to kvůli současné epidemické situaci. Ta má podle ní vliv i na půjčovny svatebních šatů. „Trápí mě to, protože opatření se neustále mění. Proto chtějí nechat zkoušku šatů až na poslední chvíli, protože se svatby ruší, posouvají a ani oni nechtějí připravovat šaty, dokud si nejsou jistí, že svatba opravdu proběhne,“ dodala Linda.

Nepříjemná situace i pro svatební salony

Podle majitelky jednoho plzeňského svatebního salonu Olgy Lanzendorfové zatím chodí nevěsty minimálně a ani šaty si nerezervují, prozatím jen vyčkávají. Stejnou zkušenost má i další majitelka svatebního salonu v Plzni Lenka Svidenská. „Já když v počítači srovnám diář z roku 2020, když jsme se snažili nevěsty někam umístit, tak ten diář praskal ve švech. Když se na to podívám teď, tak dnes nemáme objednanou ani jednu zákaznici, zítra nám přiběhnou za celý den tři nevěsty, takže ten diář je nesrovnatelně prázdný. Před dvěma lety jsme tu byli i po pracovní době, teď máme volno,“ uvedla Lenka Svidenská.

Podprůměr, co se týče svatebních obřadů, pocítili také na státním zámku Kozel nedaleko Plzně, kde dříve běžně pořádali i 40 svateb za rok. „Rezervací je opravdu maloučko. Většina rezervací je od června dále, protože za covidu byl trend, že od června přicházelo rozvolňování a ty svatby neměly taková omezení jako v jarních měsících,“ řekla Karin Hankovcová ze správy zámku s tím, že na letošek je zatím zamluveno jen 15 svateb. „První termín byl vypsaný 22. února, ale zatím nemáme žádné zájemce, takže přepokládáme, že žádná svatba neproběhne. Další oddací termín je až 23. dubna, kde už nějaké rezervace máme,“ doplnila.

Kastelán zámku Kozel Jan Polívka očekává, že část zájemců o svatební obřad se přihlásí až na poslední chvíli podle aktuální epidemické situace. Jejich počet by podle něj mohl být přibližně stejný jako v loňském roce.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio