Sobotní Noční linka: Vítězí dobro jenom v pohádkách?

8. leden 2022

Proč je heslo „Za dobrotu na žebrotu“ tak oblíbené? Nebo „Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán?“ Patří označení "hodný člověk" nebo "dobrák" do našeho současného života? Také už se vám stalo, že jste někomu nabídli pomoc a protože to bylo špatně pochopeno, nakonec jste ještě byli za ty špatné? A nebo prostě pomůžete, když můžete a nečekáte z protější strany žádné pozitivní odezvy a nevadí vám to?

Je mnoho lidí, kteří jsou dobří a hodní, ale bojí se to projevit. Zkušenosti je naučily, že světská spravedlnost ne vždy oplácí dobro dobrem. A tak se raději stáhli do ústraní a stali se z nich pozorovatelé. Často se totiž bojíme, že když vstoupíme do nějakého konfliktu a podpoříme jednu stranu,zastaneme se, dostaneme pak přes prsty a ještě to odneseme, třeba pomstou protistrany.

Říkáme si, že dobro přece vítězí jen v pohádkách…ssssss Ale copak to v nějaké pohádce mělo kdy dobro snadné? Dobru vždycky odporovalo zlo a kladlo mu překážky! Zlým pohádkovým postavám šel vždy osud na první pohled na ruku, zatímco těm dobrým házel klacky pod nohy. Ale na konci? Na konci bylo zlo vždy potrestáno a dobro odměněno. Drtivá většina lidí se ale nad pohádkami usměje s tím, že realita bohužel není pohádka. Ale opravdu ne? Vždyť pohádky jsou plné nadčasových lidských příběhů o životních zákonech a souvislostech a připomínají nám pravdy, na které bychom neměli nikdy zapomenout.

Spustit audio