Socha Madony na náměstí Republiky v Plzni je nově pozlacená

16. červenec 2020 07:20

Na náměstí Republiky v Plzni pokračuje oprava mariánského sloupu. Restaurátoři už očistili a pozlatili barokní sochu madony na jeho vrcholu. Teď se zaměřují na čtveřici horních soch svatých Václava, Floriana, Rocha a Bartoloměje.

„Restaurátoři dosud šetrně očistili kámen vlastního morového sloupu včetně sochy Plzeňské madony s podstavcem a soklem. Dále ztenčili povrchovou krustu tak, aby byla zachovaná přirozená patina sochařského díla. U sochy madony obnovili zlacení a zkontrolovali osazení korunek na hlavách Panny Marie a Ježíška,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Socha Plzeňské madony na opravovaném mariánském sloupu na náměstí Republiky v Plzni je očištěná a nově pozlacená. Restaurátoři nyní pracují na opravách čtveřice horních soch svatých Václava, Floriana, Rocha a Bartoloměje

Podle Petra Bukovského z Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně restaurátoři také sloup v patě zajistili novou skruží a trhliny a defekty vyspravili odpovídajícím umělým kamenem. Do října ještě obnoví zlacení, barevně sjednotí povrch kamene sloupu s podstavcem a soklem, obnoví desku s nápisy u sochy svaté Rozálie a domodelují chybějící části horních soch světců a pozlatí jejich atributy.

V příštím roce bude pokračovat restaurování soch na balustrádě a spodní části vlastního podstavce sloupu. V dalším roce bude provedena oprava schodiště v podstavci a kamenné balustrády s kovaným zábradlím.

Původní sochařská výzdoba sloupu dokončeného roku 1681 pochází z dílny plzeňského sochaře Kristiána Widemanna. Zahrnovala sochy patrona města Plzně sv. Bartoloměje, českého zemského patrona sv. Václava, patrona proti nebezpečí ohně sv. Floriána, patrona proti morovým ranám sv. Rocha a sv. Rozálii Palermskou, další dobově oblíbené protimorové patronky. Vrchol sloupu osazuje socha Panny Marie s Ježíškem, replika takzvané Plzeňské madony, opukové skulptury pocházející z období konce třetí čtvrtiny 14. století a umístěné na hlavním oltáři v blízkém městském kostele sv. Bartoloměje. Po další morové ráně z roku 1713 doplnily sloup o rok později Widemannovy sochy sv. Františka Xaverského, sv. Petra z Alkantary a sv. Barbory. Sloup prošel mnoha opravami a restaurováním. Dochovaly se záznamy o řadě oprav z 19. a 20. století. Poslední konzervační zásah byl v roce 2006.

Plzeň začala mariánský sloup opravovat letos v dubnu po průzkumu, který odhalil rozsah poškození památky. Celkové opravy budou stát asi 2,2 milionu korun.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK , Magistrát města Plzně
Spustit audio