Socha Panny Marie se po dvou letech vrací do Klatov

17. prosinec 2020 15:50, aktualizováno

Více než tři století shlížela na Klatovy z jezuitského kostela socha Panny Marie Immaculata. Po dvou letech v péči restaurátorů se vrací do města.

Stěhování sochy Panny Marie Imakuláty v Klatovech

Barokní socha od sedmnáctého století shlížela na město z průčelí jezuitského kostela, vzhledem k jejímu havarijnímu stavu ale na její místo putovala kopie. Původní zhruba 3,5 metru vysoká socha teď dorazila z restaurátorské dílny zpět do města, bude ale zdobit jiné místo.

Pětitunová kráska

S pomocí sochaře Tomáše Franty, který je také autorem zmíněné kopie, byla více jak pětitunová socha dopravena na zahradu Domova pokojného stáří Naší paní, který zřizuje Oblastní charita v Klatovech. „Je to pro nás velká čest, že tady sochu máme, vypadá to, jako by tady stála odjakživa,“ uznala vedoucí domova Lucie Švehlová.

Stěhování těžké a vzácné sochy z roku 1673 připomíná podle sochaře Tomáše Franty stěhování soch na Velikonočním ostrově. „Socha má na zádech dvě výztuže, mezi nimi bude ocelová trubka, po které se bude socha koulet,“ popsal.

Tento systém umožnil sochu dostat skrz průjezd, pak přišla na řadu moderní technika. „Cítím respekt k umělci, který sochu před dávnými časy vytvořil, i k dělníkům, kteří ji usazovali na místo a měli na to jen koně a lana,“ řekl sochař a poukázal na to, že nyní se pracuje s hypermoderní technikou.

Oprava byla nutná

Podle zdejšího faráře Jaroslava Hůlleho je návrat sochy do města pohlazením pro všechny jeho obyvatele. „Po staletí byla Panna Marie na náměstí a teď se sem vrací. Podle projektové manažerky Biskupství plzeňského Ivy Fictumové byla renovace sochy nutností. „Byla poničená požáry, takže nyní se díky restaurátorům vrátila do své původní podoby,“ řekla.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio