Sochu Heinricha Mattoniho v životní velikosti můžete vidět v Kyselce na Karlovarsku

6. říjen 2021
Poklady minulosti

Heinrich Mattoni byl úspěšný obchodník se světoznámou minerální vodou. Zasloužil se také o věhlas lázní Kyselka na Karlovarsku, kde dodnes můžete vidět jeho sochu v životní velikosti.

Další díl seriálu Poklady minulosti nás zavedl do Kyselky na Karlovarsku. Právě tady ve svahu nad hlavní silnicí ve zrekonstruované budově známé jako Löschnerův pavilon najdete Mattoni muzeum. To je věnované historii jedné z nejznámějších minerálních vod na světě.

Přízemí pavilonu reprezentuje podnikatelské úspěchy Heinricha Mattoniho. Vidět tu můžete například jeho sochu v životní velikosti. „Jako největší exponát tu máme sochu Heinricha Mattoniho. Je z bronzu a její odlitek je dutý. Autorem této sochy je vídeňský sochař profesor Edmund von Hellmer,“ popsala vedoucí muzea Eva Novotná.

Heinrich Mattoni se narodil v roce 1830. Byl císařský rada, podnikatel a obchodník s minerální vodou z Karlových Varů. Pocházel ze staré italské obchodnické rodiny z Milánska. Roku 1856 si pronajal expedici karlovarské minerální vody. O necelých 20 let později zakoupil celé kysibelské panství a vybudoval továrnu na stáčení minerální vody.

Z peněz utržených za prodej minerálních vod financoval výstavbu lázní ve své milované Kyselce. Pod Mattoniho vedením vzkvétala celá oblast kolem Kyselky. V lázních tehdy pulsoval život. Mattoni tam postavil vilu, lázeňský palác, kolonádu, hotely a další objekty.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související