Sociálně terapeutické dílny sv. Josefa v Domažlicích přece jen nabídnou své výrobky

18. prosinec 2020 14:00, aktualizováno

Už dva roky tvoří pro velký zájem lidí klienti ze Sociálně terapeutických dílen svatého Josefa v Domažlicích tradiční výrobky. I když letos je kvůli koronaviru nemají skoro kde nabízet. Jedna akce přece jen vyšla, a to vánoční trhy v Domažlicích.

Sociálně terapeutické dílny sv. Josefa v Meclově u Domažlic

Naše životy už skoro rok ovlivňuje koronavirus. Novým pravidlům se musí přizpůsobovat také zaměstnanci a klienti Sociálně terapeutických dílen svatého Josefa v Domažlicích. Například na jídlo nemůžou docházet tak jako dřív, ale sociální pracovnice ho klientům nosí do dílny v jídlonosičích.

Klienti a jejich rodiče se bojí nákazy

Výrobky ze Sociálně terapeutických dílen sv. Josefa

Řada klientů také raději z obavy před nákazou zůstává doma. „Na pracovišti v Domažlicích máme kapacitu 12 klientů, teď se to snížilo na polovinu. Většina klientů je totiž medikovaná, mají opatrovníky, kterými jsou jejich starší rodiče. Jde o rizikové skupiny, proto se bojí a snaží se eliminovat sociální kontakty,“ popsala vedoucí dílny Jitka Horalová. Dodala, že v době pandemie nabízí klientům svoz, aby nemuseli cestovat do práce hromadnou dopravou.

Výrobky ze Sociálně terapeutických dílen sv. Josefa v Meclově

O výrobky dílny je velký zájem. Lidé si oblíbili třeba trpaslíky na zahradu. „Přidali jsme pro velký úspěch i zimní variantu trpaslíka s kulichem,“ prozradila sociální pracovnice Naďa Dolejší. Kvůli koronaviru přišly Sociálně terapeutické dílny svatého Josefa o řadu akcí, na kterých mohli své výrobky nabízet. Na vánočních trzích v Domažlicích ale dílna stánek mít bude, a to od 19. do 23. prosince. „Bohužel počet lidí na akcích je omezen, takže letos výjimečně nebudou výrobky nabízet sami klienti, ale jen sociální pracovnice,“ uvedla vedoucí dílny.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio