Sociální služby v Plzeňském kraji jsou na povinné testování připravené

5. září 2021 13:30, aktualizováno

Domovy pro seniory a další sociální zařízení v Plzeňském kraji znovu povinně testují část zaměstnanců a klientů na koronavirus. Plzeňský stacionář Domovinka testoval přes celé prázdniny.

Jednou za týden musí test podstoupit zaměstnanci a klienti, kteří nejsou očkovaní a nejsou v ochranné lhůtě po prodělané nemoci covid-19. „Pro mě už je to taková denní rutina, absolutně jsem si na testování zvykla. Když jsme testovali všechny klienty a zaměstnance, tak nás to zatěžovalo hodně, teď už je to jen pár lidí,“ uvedla zdravotní sestra stacionáře Domovinka v Plzni Olga Čechová.

Jedním z hlavních důvodů, proč se zaměstnanci nechali naočkovat, byl fakt, že se již nebudou muset nechávat každý týden testovat. Domovinka testovala přes celé prázdniny. Pondělní rozhodnutí vlády o povinném testování tedy pracovníky nezaskočilo. „Pro nás to nic moc navíc neznamená, protože testujeme stále. Máme obavy, abychom si sem nezavlekli další nákazu,“ sdělila ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová.

Tamní terénní služba povinnost se testovat nemá. To ředitelku stacionáře překvapilo. Své zaměstnance v terénu však přesto testuje. „Promořila se nám celá terénní služba a hlídáme se i tam. Také mezi terénními pečovatelkami máme již velkou proočkovanost,“ doplnila Bohumila Hajšmanová.

Nová povinnost nezaskočila ani pracovníky městské charity Plzeň, kteří byli na podobnou situaci připraveni. „U pobytových služeb máme 120 klientů a z toho je 95 procent očkovaných, takže jsou to jedinci, kteří většinou ze zdravotních důvodů naočkovaní nejsou. U pracovníků je to číslo neočkovaných vyšší. Ve třech domovech jich je kolem stovky,“ uvedl ředitel Pavel Janouškovec.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio