Sociálním službám rostou provozní náklady, ve hře je změna úhradové vyhlášky

29. listopad 2022 21:22, aktualizováno

Vysoké ceny pohonných hmot netrápí jen přepravní společnosti nebo dopravní podniky, ale také terénní sociální služby. Auta jsou přitom pro jejich fungování a dojíždění za klienty domů zásadní.

Například pečovatelky z pobočky Diakonie Západ v Nýřanech na severním Plzeňsku najezdí denně 40 až 50 kilometrů, přičemž obstarají zhruba 25 klientů, kterým usnadňují život a pomáhají s tím, co je potřeba. Měsíčně se jedná o 1 600 najetých kilometrů za Nýřany, v rámci celého Plzeňského kraje je to pak 6 000 kilometrů.

„Dlouhodobě jsme se snažili klientům držet sazbu za služby níže, než je strop, který stanovuje úhradová vyhláška, ale letos jsme ji vzhledem k navýšení cen energií, pohonných hmot i obědů museli bohužel upravit na maximální možnou, kterou může poskytovatel pečovatelské služby od klienta vybírat,“ říká mluvčí Diakonie Západ Anika Stulíková. To znamená, že za úklid domácnosti, nákup, topení v kamnech nebo třeba donášku vody klient aktuálně zaplatí 135 korun za hodinu.

Změna úhradové vyhlášky je v jednání

Nejvyšší možná cena za služby se nicméně v nejbližší době může změnit. Jak uvedl Jakub Augusta z Ministerstva práce a sociálních věcí, v tuto chvíli je příslušná úhradová vyhláška (č. 505/2006 Sb.), kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, diskutována v rámci vnitřního připomínkového řízení.

Pokud by se cena za pečovatelské služby zvedla, mohli by s tím někteří klienti kvůli své finanční situaci mít problém, zároveň pro ně ale neexistuje jiná alternativa než služby využívat. Zda a případně odkdy dojde k navýšení úhrady této péče, by mělo být známo koncem příštího týdne.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio