Sokolov usiluje o přemístění protialkoholní záchytné stanice

15. únor 2019 08:30

Lidé v Sokolově si dlouhodobě stěžují na provoz zdejší protialkoholní záchytné stanice. Na situaci teď reagovala radnice a své výhrady předložila Karlovarskému kraji.

Už několik let usiluje Sokolov o přemístění protialkoholní záchytné stanice z města. Radnice se teď obrátila na Karlovarský kraj, který je zřizovatelem této zdravotnické služby, se závaznou žádostí o přemístění nebo úplně zrušení stanice.

Sokolovští radní sestavili žádost, ve které se jasně vymezují proti další existenci protialkoholní záchytné stanice v jejich městě. Ta je totiž jediným takovým zařízením v Karlovarském kraji a policisté a záchranáři sem vozí podnapilé lidi z celého regionu. Podle radnice zůstává většina z nich po využití služeb v Sokolově bez finančních prostředků a často i bez střechy nad hlavou. Město se pak o ně musí postarat.

Sokolov proto vybudoval noclehárnu a nízkoprahové centrum

V minulých letech vybudovalo město noclehárnu a nízkoprahové centrum nedaleko autobusového terminálu. Podle starostky Renaty Oulehlové už město do rekonstrukce prostor a zajištění provozu těchto organizací investovalo téměř 5 milionů korun z vlastního rozpočtu.

Tyto služby často využívají právě lidé, kteří skončí na záchytné stanici. Za poslední dva roky evidovali zaměstnanci nízkoprahového centra téměř tři desítky klientů, kteří po využití služeb na stanici zůstali naprosto bez zajištění v Sokolově.

Sokolov upozorňuje především na to, že u lidí, které policisté nebo záchranáři na stanici dovezou, se často jedná o recidivu. Takoví klienti by podle vedení města měli mít zajištěnou potřebnou psychiatrickou pomoc, která ale u protialkoholní záchytné stanice v současnosti nefunguje. Proto zřizovateli navrhují přemístění, nebo úplné zrušení služby.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio