Sokolovská radnice chce na Staré náměstí nalákat více lidí. Majitelům domů nabízí půjčky na opravy

9. duben 2015

Přilákat více turistů na Staré náměstí má v plánu město Sokolov. Radnice proto připravila řadu možností, jak celý prostor vylepšit. Jednou z nich je speciální fond pro majitele domů. Ti můžou dostat finance na opravu objektů. Zatím ale o peníze velký zájem není.

Fond nabízí Sokolov už delší dobu. Majitelé domů můžou dostat bezúročnou půjčku například na výměnu oken nebo zateplení objektu, uvedl starosta Jan Picka.

„Musím říct, že o ten fond zatím příliš zájem není, což mě trošku udivuje vzhledem k několika objektům, které jsou zrovna ve stavu, ve kterém by být nemusely. Ale shodou okolností teď budeme uvolňovat částku přes 300 tisíc korun právě pro majitele jednoho z objektů, který tuto možnost využil na zateplení objektu,“ říká Picka.

Odhadem skoro třetina obchodů na Starém náměstí v Sokolově je prázdných a opuštěných. Na budovách visí cedule s nápisem "na prodej" a "k pronájmu". Dříve hojně navštěvované místo teď připomíná spíš mrtvou zónu.

„V Sokolově vznikla nákupní centra a drobní živnostníci, kteří byli na Starém náměstí a kteří byli vždy tou výkladní skříní našeho města, bohužel zkrachovali nebo tam jen přežívají. Úbytek živnostníků rovná se úbytek návštěvníků tohoto náměstí, které je jinak moc krásné. A právě proto, že je to jakási spojnice mezi kostelem a zámkem, tak bychom chtěli nějakým způsobem napomoci, abychom dostali na Staré náměstí více veřejnosti,“ domnívá se Jan Picka.

Sokolov se snaží také více propagovat Staré náměstí. „Došlo k navýšení akce, která se jmenuje Kulturní léto. V červenci a srpnu hned dvě odpoledne každý týden lákáme návštěvníky na Staré náměstí na hudební vystoupení. Zkrátka Staré náměstí musíme umět prodat a já věřím, že se to povede,“ je přesvědčený starosta Jan Picka.

Čtěte také

Problém je i v tom, že historickou část města už nenavštěvují ani sami obyvatelé. Aby se i toto změnilo, radnice tam přesune městskou knihovnu.

„V nejbližší době jsme rozhodnuti, že městská knihovna, která doposud sídlí v pronajatých prostorách v zámku, bude mít svojí budovu právě na Starém náměstí. Už došlo i k odkoupení budovy, to znamená, že teď už budeme realizovat samotnou výstavbu,“ uzavírá Picka.

V minulosti někteří živnostníci žádali radnici, aby pěší zónu nebo alespoň její část zprůjezdnila pro auta a parkování. Vedení města tento nápad ale zamítlo.

Spustit audio