Sokolský vrch se mění z příměstské džungle v příjemný park

Sokolský vrch nad městskou částí Tuhnice v Karlových Varech se poměnil z pustiny na rekreační zónu. Od minulého roku zde správa lázeňských parků provádí řadu úprav, které zcela změnily atmosféru místa, kam obyvatelé Karlových Varů chodí na procházky a poskytují prostor pro relaxaci i dětské hry.

Sokolský vrch byl ještě před rokem příměstskou džunglí. Postaraly se o ni divoce rostoucí náletové dřeviny, neposekaná tráva a rozpadlá schodiště. Když už se nedalo ani pořádně najít, kudy vedly cesty a chodníky, rozhodla se karlovarská správa lázeňských parků rázně zakročit. Během loňského léta porost nad městem prořídl a letos na jaře se cesty rozzářily novotou.

Samozřejmě opraveny jsou i chodníky. Jejich zvláštností je, že na ně byl použit takzvaný přírodní beton, což je směs štěrku a jílu, který se pod některými stavbami ve městě objevil při stavebních pracích. A protože byla škoda ho vyvést, použila ho správa parků na vysypávání chodníčků. Strmé cesty nahradilo několik schodišť a také v tomto případě byl použit materiál, který by jinak skončil na skladce. Tentokrát šlo o vyřazené železniční pražce. Stupně z nich jsou sice vyšší než je obvyklé, ale zároveň tak mohou sloužit jako příjemná zastavení s výhledem .

Park

Ve spodní části svahu už jsou dokončena hřiště a slouží nejen veřejnosti, ale i školám. V horní části byla původní neudržovaná louka srovnána a dostala nový povrch. Letos se počítá s budováním dalších schodišť, která však budou nezvykle široká, aby mohla zároveň sloužit jako malé improvizované vyhlídky.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio