Solární elektrárny na střechách firem zachraňují jejich fungování

29. září 2022 11:47, aktualizováno

Fotovoltaiky, solární elektrárny na střechách, pomáhají firmám a domácnostem vyrábět elektrickou energii. Díky tomu mohou být v době energetické krize z velké části soběstačné.

Nedostatek zakázek i rostoucí ceny energií můžou za konec společnosti PRONAM ze Starého Plzence. Zato nábytkářská firma Arbyd z Chotíkova u Plzně je z velké části energeticky soběstačná, a to díky solárním panelům na střechách výrobních hal.

Arbyd vyrábí 85 procent vlastní energie

Aktuálně má firma Arbyd dvě solární elektrárny. Z vlastní výroby energie je schopna uživit celou výrobu včetně administrativní budovy. Všechny stroje, se kterými firma pracuje, běží na jejich vlastní vyrobenou energii. „V zimních měsících už to tak jednoduché nebude, ale v průměru za rok bychom měli být z 85 procent energeticky soběstační,“ sdělil šéf firmy Arbyd Petr Mudra.

Solární elektrárny firmy Arbyd

Kdyby firma neměla fotovoltaiky, zaplatí za rok 10 milionů za elektrickou energii. Zároveň by musela své služby zdražit a přišla by tak o mnoho zákazníků. Aktuálně se bude její rozpočet za elektřinu pohybovat kolem 1,5 milionu korun. Do dvou solárních elektráren o rozloze 8 tisíc m² investovala firma několik desítek milionů korun. Firma pořídila fotovoltaiky už před časem, kdy hlavním důvodem bylo snížení uhlíkové stopy a emisí při výrobě nábytku. Firma je soběstačná také při výrobě tepla, kdy spaluje v ekologickém kotli svůj vlastní odpad.

Cestu, jak ušetřit, hledají také plzeňské městské firmy. Plzeňské městské dopravní podniky prověřují instalaci solárních panelů na budovách v Tylově ulici a také na Denisově nábřeží. Plzeňská vodárna je už teď energeticky soběstačná z 30 procent. Vlastní elektrickou energii vyrábí z bioplynů na čistírně odpadních vod.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio