Soukromá mateřská škola v Plzni zůstává i přes vládní opatření dál otevřená

Školy a školky jsou od 1. března na základě vládního usnesení uzavřené. V provozu zůstaly jen ty, které podle rozhodnutí Plzeňského kraje pečují o děti rodičů zdravotníků a dalších vybraných profesí. Vedení školky v Božkově tvrdí, že současná protikoronavirová vládní opatření nepřikazují školku zavřít.

Podle vedení školky v Plzni Božkově nepřikazují nová vládní opatření školu zavřít a opatření nejsou dostatečně vysvětlena. „Opatření zakazuje osobní přítomnost dětí, a to je zcela něco jiného, takže já tu školu musím nechat otevřenou,“ vysvětlila předsedkyně školské rady školy a představenstva zřizovatele soukromé mateřské školy a zároveň advokátka Elena Kotorová. Podle ní by pokuta měla hrozit tedy jen rodičům, kteří své děti do školy přivedou. Těm ale sama nabídla právní pomoc.

Elena Kotorová postrádá dostatečné zdůvodnění současného nouzového stavu a doložení, že docházka do školky je ohrožením veřejného zdraví. „Nikdo nám nepřikázal školu zavřít. Až se tomu tak stane, tak já vyúčtuji ušlý zisk a všechny náklady a obrátím se na stát, který mi to bude muset zaplatit,“ dodala Elena Kotorová.

KHS konstatovala, že dochází k porušování usnesení vlády

„Ministerstvo školství nemůže posuzovat legalitu nouzového stavu, to přísluší pouze nezávislým soudům, které o protizákonnosti nerozhodly. A proto není možné krizové opatření sám prohlásit za neústavní a nedodržovat jej,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Na místě provedla šetření i krajská hygienická stanice. Ta konstatovala, že dochází k porušování usnesení vlády. Nemá však kompetence k tomu, aby uložila sankce nebo školku uzavřela. Hygienici předali věc městské policii, a ta má situaci řešit se správním orgánem obce.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio