Sousedé z bavorské i české Železné Rudy si dnes připomenou pád železné opony

3. únor 2020 07:20

3. února 1990 padla u Železné Rudy na Šumavě železná opona. Akci nazvanou „30 let od svobodného setkání se sousedy“ připravil Destinační spolek Železnorudska a kulturní spolek Přes hranici.

Přesně před 30 lety padla na Šumavě železná opona a lidé z obou stran mohli opět svobodně projít dříve nepropustnou hranici. Oslavit tento historický den tehdy přišly tisíce lidí, kteří vytvořili společně lidský řetěz.

„Tady bylo 60 až 80 tisíc lidí, kteří sem na Železnorudsko přijeli. Lidská řeka prošla hranicí v takové pokoře a klidu, což mě úplně zaráželo, protože tam byla opravdu hlava na hlavě. Byl to asi největší okamžik v dějinách na této hranici,“ zavzpomínal na událost Michal Šnebergr z Destinačního spolku Železnorudska.

Slavnostní setkání začne v odpoledních hodinách, před restaurací v bavorské Železné Rudě Schmugglerhütte, nedaleko nádraží. Návštěvníci si mohou poslechnout živou hudbu. Zahraje kapela Kůrovci, na místě bude zajištěno i občerstvení. Začátek je v 16 hodin.

Celou akci bude sledovat i naše reportérka Jitka Englová. Posluchači se tak mohou těšit na informace přímo z místa i následnou reportáž.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio