Spálené Poříčí se otřásalo v základech. Po letech opět hostilo oblíbený Basinfirefest

28. červen 2022

Naposledy se hudební festival Basinfirefest, kde se na pódiu objevuje spousta českých i zahraničních interpretů, konal ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku v roce 2017. Po několikaleté pauze plánovali pořadatelé jeho návrat. Ten se však kvůli koronavirové pandemii nekonal. 16. ročník festivalu byl tedy odložen až na letošní rok, konkrétně na 23.-26. června.

„Momentálně jsou lidé trochu opatrnější, chodí jich spíše méně, ale věříme, že se to do budoucna změní. Jsou tím zasaženy všechny koncerty a v rámci toho jsme docela spokojení s tím, jak letošní ročník dopadl,“ sdělil na úvod spolupořadatel akce Tomáš Fiala, který dále pokračoval:

„Máme hroznou radost, že jsme ve Spáleném Poříčí, ten festival tady byl odjakživa. Je tady pěkná příroda, jedná se o začátek Brd. Sjíždějí se sem lidé z celé republiky a to prostředí jim přijde velmi sympatické. Hrají tady jak metalové kapely, tak ale třeba i soubory, které mají návaznost na folk a neofolk, jako například čeští Silent Stream of Godless Elegy, kteří do toho mísí tradiční lidovou hudbu, popř. můžeme jmenovat Heilung.“

Redaktorka Kateřina Dobrovolná se zpěvačkou ukrajinské kapely Jinjer

A jak se na festivalu líbilo návštěvníkům? „Je to opravdu paráda, počasí vyšlo krásně, jen v pátek vydatně pršelo, ale jinak je tady skvělý areál na krásné louce, kde je spousta prostoru, takže se tady člověk nemusí mačkat s ostatními,“ podělila se o své dojmy ze čtyřdenní akce návštěvnice Magda.

Jak byli s festivalem spokojení interpreti a která zahraniční hvězda pozdravila posluchače Českého rozhlasu Plzeň? Poslechněte si reportáž!

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.