Speciální opatření posílí stromy v Plzni na Jiráskově náměstí. To čeká rekonstrukce

9. duben 2019 14:45

Zvláštní opatření ochrání desítky vzrostlých stromů na Jiráskově náměstí v plzeňské čtvrti Slovany. Projekt velké rekonstrukce náměstí uspěl s žádostí o dotaci u nadačního fondu Proměny.

„Dříve než se v roce 2021 začne s rozsáhlými stavebními úpravami náměstí, posílí speciální opatření sílu stromů, aby pak lépe zvládly zvýšenou zátěž při stavebních pracích. Projekt má přinést pokrokový systém pro zadržování dešťové vody a co nejvíce zlepšit životní podmínky zachovávaných stromů,“ řekl primátorův náměstek Pavel Šindelář z ODS.

První ochranná opatření se v dubnu a květnu dotknou 37 stromů z celkových 68, které jsou zařazeny do režimu zvýšené ochrany. Budou to zejména stromy, kde se při rekonstrukci změní v kořenové zóně povrchy. Počítá se s využitím unikátní technologie „vzduchového rýče“, která umožňuje šetrné zásahy v kořenových systémech stromů a přivést k nim tak chybějící vodu a vzduch.

Nejlepší péče i možnost efektivnějšího zalévání

U části stromů se vyměnění půda, aby jejich kořeny stihly posílit ještě před zátěží při rekonstrukci. Díky těmto předběžným opatřením bude možné všechny stromy efektivněji zalévat. Ze 136 stromů zůstane 68 nejperspektivnějších, které dostanou péči a co nejlepší podmínky na stanovišti. Další výsadby zajistí novou generaci stromů.

Speciální opatření budou stromy chránit ve všech fázích stavby. V době rekonstrukce zabrání narušení kořenů a poškození kmenů těžkou mechanizací speciální oplocení a bednění. Obnova tříhektarové plochy náměstí s kostelem má dlouhodobě zabezpečit větší komfort lidem i zeleni. Zavede hospodaření s dešťovou vodou a přispěje ke snížení tepla odráženého od zpevněných ploch.

Náklady jsou předběžně odhadované na více než sto milionů korun, většinu představuje obnova vodovodních a kanalizačních řadů a silnic. Nadace Proměny přispěje 25 miliony. Na plánovaní budoucí podoby parkového náměstí se podíleli i občané.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio