Špičák ode dneška zahajuje letní sezonu

1. květen 2019 07:00

Lanová dráha, bikepark a rozhledna, návštěvu těchto cílů na Špičáku už nemusejí návštěvníci odkládat na polovinu června. Letos poprvé totiž v areálu začíná letní sezona už v květnu.

„Ve stavebním povolení lanovky jsme měli omezení z důvodu ochrany přírody na provoz od 15. června do 15. září. Dlouhá léta jsme jednali s Chráněnou krajinnou oblastí Šumava o prodloužení sezony. Nakonec přes velkou EIU jsme dospěli k nějaké shodě, jak by to šlo udělat, řekl ředitel areálu Vladimír Kasík.

Od 1. května bude spuštěný bikepark, který nabídne i několik novinek. „Na letošní sezonu jsme rekonstruovali polovinu tratě červené Black Friday a přibylo pár dřevěných prvků. Jinak jsme se hodně věnovali opravám a rekonstrukcím, protože v zimě padaly špičky stromů, takže se odstraňovali spíš následky kalamity,“ popsal provozní bikeparku Jan Kasík.

V provozu bude také lanová dráha a rozhledna na Špičáku. Lanovka ale zatím pojede v omezeném provozu, to znamená od 10 do 16 hodin. Přístupné zatím nebudou ani naučné stezky k Černému a Čertovu jezeru a cesty na Rozvodí. Na ty se bude smět až od 15. června.

Návštěvníci musejí brát ohled na vzácné živočichy

„Chtěl bych poprosit návštěvníky, aby dodržovali to, co jsme slíbili, že zabezpečíme. A to, že nebudou využívat cestu ze Špičáku na Rozvodí, protože tam chráníme tetřeva hlušce, datlíka tříprstého a různé další ptáky, které bychom tam v tuto dobu rušili,“ doplnil Vladimír Kasík.

O omezení budou návštěvníci informováni na facebooku areálu Špičáku i na webových stránkách. Dále při příchodu do areálu bude turisty na zákaz upozorňovat display a na vrcholu Špičáku byla instalována závora s tabulí, která vysvětluje proč se cesta nesmí používat.

„Po tři roky teď musíme dělat na té cestě měření. Je tam skryté počítadlo návštěvníků, které se po třech letech vyhodnotí. Bohužel pokud budou návštěvníci neukáznění, budeme se muset zřejmě vrátit k provozu od 15. června do 15. září, což by Nás velice mrzelo,“ dodal Vladimír Kasík.

Areál na Špičáku bude od května do 9. června v provozu vždy o víkendech a svátcích. Na každodenní provoz najede 15. června.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio