Špičák zahájí letní sezónu příští týden. Návštěvníky čekají novinky i nutná omezení

22. duben 2020 07:20

Na Špičáku se letos 1. května rozjede lanová dráha. Bude to podruhé od její výstavby před čtrnácti lety, kdy bude v provozu o květnových víkendech a svátcích. Letní sezona totiž až do loňského roku mohla začínat až v měsíci červnu, a to kvůli ochraně přírody.

„Zprovozníme úplně všechno. V provozu bude lanová dráha, bikepark, otevřena bude rozhledna, půjčovna a servis kol,“ potvrdil vedoucí bikeparku na Špičáku Jan Kasík.

Na Špičáku nechybí novinky

Turisty určitě potěší nové dalekohledy na rozhledně. Zážitek z její návštěvy bude zajímavější. Dosud zde byly jen panoramatické mapy. Nyní se na vzdálené cíle bude možno podívat zblízka právě přes dalekohledy. Sortiment půjčovny kol byl rozšířen o nová elektrokola.

Návštěvníky Špičáku čekají v souvislosti s epidemií i některá omezení. „Prodejna a půjčovna kol bude regulovat počet zákazníků a jejich rozestupy, tak jak jsou lidé zvyklí už teď z obchodů. Na lanové dráze budou rovněž dodržovány rozestupy a nebudeme obsazovat sedačky po čtyřech. V restauracích bude fungovat jen povolený výdej z okénka. Máme vypracované dezinfekční plány,“ vyjmenoval Jan Kasík.

Rodiny s dětmi nepřijdou zkrátka

Pro rodiny s dětmi jsou připravené zábavně naučné stezky, v provozu bude dětské hřiště s letním tubingem. „V bikové škole jsme se zaměřili na děti a začátečníky, máme k dispozici dětská sjezdová kola. Je to obdoba zimní lyžařské školy,“ dodal vedoucí bikeparku.

Návštěvnost si zde zatím netroufají odhadnout, nechají se překvapit. „Je to jistě dobrá varianta pro všechny, když nemůžeme cestovat do zahraničí. Je určitě lepší vyrazit na Šumavu a rozptýlit se v horách, v lese, než být v nákupním centru,“ řekl Jan Kasík.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio