Spíte špatně? Ujasněte si smysl života

26. leden 2018
Koktejl

Nespí se vám dobře? Může to být tím, že necítíte, že váš život má smysl. Alespoň to vyplývá z vědecké studie, kterou publikoval časopis Sleep Science and Practice. Podle ní lidé ve vyšším věku spí lépe, pokud znají směřování svého života a má pro ně smysl.

Vědci zkoumali spánek 823 lidí ve věku od šedesáti do sta let a porovnávali ho s jejich přesvědčením, zda jejich život má smysl. Vyšlo jim, že ti, kteří svůj smysl života znají, obecně spí lépe a méně trpí i různými poruchami spánku jako je spánková apnoe nebo syndrom neklidných nohou.


Lidé trpící tímto syndromem s anglickou zkratkou RLS zjednodušeně řečeno cítí nepříjemné pocity v nohou, které lze uklidnit jen pohybem, což jim komplikuje usínání. Při spánkové apnoi zase lidé při chrápání přestávají dýchat, což vede k opakovanému částečnému probouzení. To pak vede k celkové únavě a dalším zdravotním komplikacím.

A jak se ve výzkumu ukázalo, obě tyto poruchy se podle výzkumu vyskytují méně často u lidí, kteří mají dojem, že jejich život má smysl. Rozdíl v obou případech je přes 50 procent.

Cítím se dobře při pomyšlení na svou minulost i budoucnost

Pro zjištění, jestli testovaní lidé znají smysl svého života, vědci použili upravený dotazník „osobní pohody“ od psycholožky Carol Ryffové a sociologa a psychologa Coreyho Keyese. V něm se respondenti na škále rozhodují, nad různými tvrzeními jako: „Cítím se dobře, když pomyslím na to, co jsem v minulosti udělal a co mě čeká v budoucnosti.“ Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

S uklidněním mysli před spaním, a tím pádem i lepším spánkem, nám může pomoci i relaxačně-meditační hudba.

autor: luc
Spustit audio