Splynutí s přírodou. Nový způsob pohřbívání je nyní možný i v Plzni

Nový způsob pohřbívání v Plzni nabízí absolutní splynutí s přírodou. Ne do hrobu, kolumbária nebo na společnou vsypovou loučku – popel zemřelého mohou pozůstalí nově vložit do jamky vykopané v těsné blízkosti vzrostlých stromů.

Pozůstalí si nově mohou vybrat strom v Lesním hřbitově, který je součástí Ústředního hřbitova v Doubravce, kam při obřadu dle vlastního přání uloží pozůstatky zemřelého v ekologicky rozložitelné urně. Nebo jen nasypou popel do předem připravené jamky v okruhu jednoho metru od stromu a do hloubky přibližně 60 centimetrů.

„Máme tady velké zelené kameny, na kterých jsou nádoby s věčným ohněm a s vodou. Lidé mohou například napsat vzkaz zemřelému, zapálit a nechat shořet v tom ohni. Mohou třeba zapálit plovoucí svíčku. Prostor slouží k přirozenému rozloučení se zesnulými,“ popsala ředitelka Správy hřbitovů a krematoria Kateřina Šneberková. Jeden kámen podle ní slouží jako obřadní pult, kde je umístěna urna s ostatky zesnulého, posléze dojde k uložení k vybranému stromu.

„Mezi stromy visí obrázky, ty mohou děti i dospělí nakreslit svým zemřelým, pak tady máme reproduktor na hudbu, ale může tu hrát i hudba živá, jsme zkrátka otevření různým přáním,“ uvedla Šneberková.

Lidé si mohou vybrat strom pro svou rodinu

„Pozůstalí si ve vyhrazené části na Ústředním hřbitově vyberou strom, kam chtějí svého zesnulého uložit. Správa hřbitovů a krematoria připraví v okruhu asi jednoho metru od kmene místo pro uložení. Ostatky je možné uložit v ekologicky rozložitelné urně, která se rozpadne do zhruba deseti let, či je možné vsypat pouze samotný popel. „Po deseti letech je možné nájem prodloužit, nebo ne. Ostatky ale samozřejmě i tak zůstanou na místě,“ vysvětlila Šneberková.

Na stromě bude připevněna dřevěná cedulka se jménem zemřelého, datem narození a úmrtí. Přírodní pohřbívání je možné celoročně, vyjma nepříznivých povětrnostních podmínek, kdy bude zamrzlá zem.

Celková kapacita přírodního hřbitova na Ústředním hřbitově v Plzni je stovky míst. Cena za pronájem činí 350 korun. Smlouva o pronájmu hrobového místa bude uzavírána na deset let. Cena základního obřadu se bude pohybovat mezi 3000 až 5500 korunami. Cena pronájmu místa odpovídá urnovému hrobu. K jednomu stromu je možné umístit až osm uren. „Nyní se budeme snažit k jednomu stromu dávat pouze rodinné příslušníky,“ upozornila Kateřina Šneberková.

Celkové náklady na vybudování nového pohřebiště ke kořenům byly 70 tisíc korun. Kromě Plzně nabízí pohřbívání ke kořenům například hřbitov v pražských Ďáblicích neboli první české přírodní pohřebiště Les království, či v Brně. V zahraničí pohřbívání ke kořenům má již letitou tradici například ve Velké Británii.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio