Sponky a prstýnky s polymerovými hmotami – tvoření (nejen) pro holky

Polymerové hmoty jsou vděčným materiálem na tvoření. Oblíbili si je profesionální výrobci bižuterie a dekorací i amatérští tvůrci. Práce s nimi není složitá, takže jsou vhodné také pro prázdninové zabavení dětí.

Lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová tentokrát přichází s návodem na sponku do vlasů pro holčičky. Podle její zkušenosti se ale do práce s modelovací polymerovou hmotou rádi zapojují i kluci. „Z legrace jedné z fází postupu říkám obalované žížaly a děti je velice rády vyrábí,“ ujišťuje lektorka.

Pomůcky a materiál

Pomůcky a materiál:

polymerové hmoty

podložka na modelování

řezák

akrylový váleček (nebo sklenice či strojek na nudle)

bižuterní komponenty – vlasové sponky (pinety)

Postup:

Postup tvoření šperku z polymerové hmoty
  1. Z malého kousku polymerové hmoty vyválíme v dlaních „žížalku“, kterou obtočíme rozváleným plátkem hmoty jiné barvy. Takových „obalovaných žížalek“ si uděláme více, třeba 10. Můžeme použít různé barvy.
  2. Vytvořené „obalované žížalky“ seskládáme k sobě do svazku, jakoby „kytice“. Vyválením rukama je spojíme do jednoho válečku.
  3. Váleček přeřízneme napůl, vzniklé dva kousky přiložíme na délku vedle sebe a opět válením spojíme. Opakujeme několikrát, nejméně 2x nebo 3x.
  4. Výsledný váleček nařežeme na tenké plátky, které vedle sebe ve slabé vrstvě pokládáme na vlasovou sponku, až pokryjeme celý její povrch. Opatrně přehneme přes okraje sponky, možné přebytky odřízneme řezákem, uhladíme prsty.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 100 – 110°C a pečeme asi 15 minut. Hmota ztvrdne.
  6. Můžeme přelakovat lakem na polymerové hmoty.

Tip: Malým holčičkám se bude snáze vyrábět vlasová sponka nebo prstýnek s kulatým lůžkem, kdy jim odřízneme ne plátek, ale o něco silnější špalíček, ze kterého uválejí kuličku a tu vmáčknou do lůžka.

Spustit audio