Správa NP Šumava vydala novou knihu. Své území představuje slovem i obrazem ve dvou jazycích

17. březen 2015

Národní park Šumava - tak zní název nové knihy, kterou vydala Správa Národního parku Šumava. Představuje zajímavosti z přírody a života zvířat v národním parku. Nezapomíná ani na člověka, který krajinu Šumavy utvářel a dodnes utváří.

Kniha má 104 stránek a má přiblížit filozofii národního parku. Najdete tam celostránkové fotografie a panoramatické snímky, pomocí textů psaných populární formou se dozvíte o vztazích i závislostech v přírodě, které zde probíhají dle přírodních zákonů.

„Toto dílo si neklade za cíl co nejpodrobněji a nejobsáhleji popsat Národní park Šumava, ale představuje na příkladech slovem a obrazem některé fenomény a zajímavosti z tohoto unikátního přírodního dědictví. Ukázalo se přitom, že čím jednodušeji, ale o to efektivněji chceme představit tak úžasný kout Česka, jako je Šumava, tím těžší úkol to je,“ říká hlavní autor knihy Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava.

„Fotografie musely co nejlépe vystihnout přírodní krásy, faunu, flóru a různé druhy šumavských biotopů a texty nesměly být dlouhé, únavné a přitom dostatečně výstižné. Navíc pochopitelné i pro návštěvníky z různých koutů světa," doplňuje Štemberk.

V knize jsou fotografie dvacítky fotografů Šumavy, kteří fotí profesionálně anebo pracují v národním parku a dokázali nejzajímavější, nejdramatičtější, nejkrásnější okamžiky zachytit pohotově svým objektivem. Z celkem 73 snímků je 21 panoramatických.

Autor projektu Historické album Šumavy Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava a mluvčí parku Jan Dvořák

Krátké a výstižné texty sestavilo pět autorů a celou knihou se prolínají části textů významných spisovatelů Šumavy - Karla Klostermanna, Josefa Váchala a Adalberta Stiftera. Veškeré texty jsou psány česky a anglicky.

„Kniha by tak měla potěšit každého milovníka přírody a zároveň by mohla přilákat zájemce do národního parku, aby se pokochali vším představeným na vlastní oči při toulkách či vyjížďkách divokou přírodou Šumavy," slibuje si Josef Štemberk.

Publikace s názvem Národní park Šumava byla slavnostně pokřtěna 12. března za účasti většiny autorských fotografů a dalších autorů. V prodeji je už na všech informačních střediscích Správy NP Šumava a v nejbližší době také na e-shopu národního parku. Zaplatíte za ni 256 korun.

„Tahle kniha je důkazem, že na Šumavě není vše rozpolcené, černobílé, nebo zelenomodré. My jen dokončili dílo, které začali předchozí ředitelé, a zároveň zůstalo v editorské režii jednoho autora. Je to knížka, která Šumavě už léta chybí. Není ani čistě fotografická, ani čistě naučná, ani ideologická. Chtěli bychom, aby přiblížila Šumavu co nejširšímu publiku,“ dodává na závěr ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Spustit audio