Stacionář karlovarského kardiocentra zpříjemní a zkrátí pacientům pobyt v nemocnici

6. leden 2015

Karlovarská nemocnice má nový kardiostacionář. V něm tráví čas pacienti po vyšetření srdce a srdečních tepen. Při nich už lékaři nemocné nevyšetřují přes stehenní tepnu, ale vpichem přes tepnu na ruce. Díky tomu, pacient nemusí několik hodin ležet na lůžku, ale chvíli po zákroku může jít domů.

Stacionář kardiocentra je místnost, která připomíná spíš obývací pokoj. Jsou tady čtyři křesla, stolky a nechybí ani televize. Vše je laděné do bílo oranžové barvy. A to byl i záměr lékařů, aby pacient co nejméně vnímal nemocniční prostředí.

Zvlášť v případě, kdy zde nemusí trávit dlouhé hodiny nebo dokonce i dny. Nové vyšetření přes tepnu na ruce má totiž několik výhod oproti zákroku přes tepnu stehenní, říká primář kardiocentra Michal Paďour.

„První velká výhoda je ta, že pacient může ihned po výkonu chodit. To je zásadní věc, protože cestou stehenní tepny byla katetrizace spojena s nějakými 15 hodinami ležení na lůžku bez možnosti se hýbat. Druhá zásadní výhoda je to, že tento přístup je spojen s daleko menším procentem krvácení a vzniku krevního výronu,“ doplňuje Paďour.

Pro pacienty příjemnější způsob zákroku je ale pro samotné lékaře náročnější, už jen proto, že tepna v ruce je asi jen tři milimetry silná. Přesto tohle vyšetřením srdečních tepen podstoupí téměř všichni pacienti.

„V Karlových Varech děláme cestou radiální tepny nějakých 90% výkonů, ovšem základní limitací je, když je ta radiální tepna natolik zanesená, že se prostě nedá použít. Ateroskleróza postihuje tepny nejenom na srdci a mozku, ale i periferní tepny, takže toto se samozřejmě může stát. Když není k použití v tom smyslu, že je prostě natolik úzká a neprůchodná, že tam není možné zavést instrumenty. Což představuje zhruba 5 procent nemocných,“ říká primář Paďour.

Pokud navíc lékař objeví velké zúžení tepen, může pacienta okamžité ošetřit. Neznamená to, že by lidé museli jít domů a čekat na další zákrok. Vše jim bude provedeno na místě.

„Celý ten princip je v tom, že ten nemocný přijde ráno do stacionáře, kde je přijat sestřičkou a lékařem. Potom odchází na katetrizační sál, kde je mu proveden výkon, takzvaná angioplastika. Pak se vrací zpátky na stacionář, kde sedí v křesle nějakých 5 hodin a ještě ten den odchází domů,“ vysvětluje Michal Paďour.

Kardiocentrum nemocnice v Karlových Varech provede ročně na 2 000 katetrizací, tedy vyšetření srdečních tepen a srdce, a asi 780 angioplastik.

Spustit audio