Stanislav Burachovič strávil v muzeu více než 40 let. O regionu přednášel dokonce i v Japonsku

21. prosinec 2020

Pan Muzeum - to je název nové výstavy karlovarského muzea. Netradiční expozice v areálu svatého Linharta v Karlových Varech je věnovaná Stanislavu Burachovičovi. Známý historik a publicista totiž v muzeu strávil víc než 40 let.

Stanislav Burachovič je karlovarský historik a publicista, který v letošním roce oslavil životní jubileum. O rodném regionu vydal desítky knih, vytvořil muzejní expozice v různých částech Karlovarska a v neposlední řadě o historii západočeského koutu přednášel v sousedním Německu, Rakousku a dokonce i v Japonsku.

„Šel jsem kdysi po kolonádě, krátce po převratu, a tam proti mně jde Japonečka, malinká, půvabná. Pídila se po Karlových Varech. Mně šlo hlavou, jak může Japonka být zapálená pro Karlovy Vary,“ vzpomíná na jedinečné setkání Stanislav Burachovič. Ona Japonka, která ho krátce po převratu v roce 1989 vyhledala, žila v německém Mnichově a zajímala se o karlovarského rodáka Carla Weidla.

U dalšího setkání tehdy byla i manželka Alena. „Ta Japonka nám o něm začala vyprávět. Byl to řezník, který byl ve válce, šel do Japonska, tam je naučil konzervaci masa, kterou vůbec neznali. Vzal si za ženu Japonku a byl prvním Evropanem, který dostal vyznamenání od japonského císaře. Japonci se do teď diví, proč tady nemá desku, nebo sochu, jak je to možné,“ uvedla manželka Stanislava Burachoviče.

V 90. letech tak Stanislav Burachovič o karlovarském regionu, lázeňství a balneologii přednášel v Japonsku. Díky této spolupráci se japonské město Kusatsu stalo partnerským městem Karlových Varů.

K objevování dějin a záhad rodné krajiny ho přivedla maminka

Historii regionu a krajiny se badatel věnuje od dětství: „Sbírám všechny písemnosti, zajímavosti o Karlovarsku zhruba od mých 11 let. Tak brzy jsem také smolil nějaké příhody, spisky, báchorky.“ K této vášni přivedla historika jeho maminka, rodačka z Přebuze v Krušných horách.

Sbírka historických dokumentů, kterou za svůj život badatel nastřádal, stále slouží novým objevům. Naposledy v ní našel důležitou kroniku například Spolek přátel Počeren, který připravuje publikaci o slavném počerenském rodákovi, Josefu Loschmidtovi. Sám Stanislav Burachovič je autorem víc než 50 knižních titulů, podílel se ale i na dokumentech nebo vědeckých seminářích.

Během svého života spolupracoval Stanislav Burachovič s desítkami, možná i stovkami odborníků. Jak sám říká, nejvíc záleží na tom, jestli si takzvaně padnete do noty. Z některých spolupracovníků se tak mnohdy stali blízcí přátelé.

V letošním roce oslavil karlovarský patriot 70. narozeniny. K významnému jubileu připravili jeho přátelé a kolegové z muzea venkovní výstavu v areálu svatého Linharta. Přínos Stanislava Burachoviče pro regionální historii je mimořádný. Kromě odborníků totiž jeho dílo i znalosti dodnes oslovují všechny zájemce o místní dějiny. Právě to bylo i jeho celoživotním cílem.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související