Stanové městečko v pražské Tróji pomůže s krizovou situací na Hlavním nádraží

17. květen 2022

V pražské Tróji nedaleko vjezdu do tunelu Blanka vyroslo stanové městečko pro 150 uprchlíků z Ukrajiny, kteří dosud byli na Hlavním nádraží. Hasiči tu navíc postavili i jídelnu, sprchy a toalety. Jak situaci vnímají samotní uprchlíci?

Ukrajinští uprchlíci na hlavním nádraží v Praze

“Určitě bych tam odjela. Na nádraží spíme s dětmi na podlaze a nemáme se kde pořádně umít,” říká matka pěti dětí čekající na převoz a pokračuje: “Přijeli jsme před týdnem s manželem, je po amputaci nohou. Ve stanovém městečku by to bylo určitě lepší, jen bude možná problém s mým manželem, kterému se musí pomáhat. Jsme v 10denní čekací lhůtě a dostaneme vízum. Problém je tu s hygienou, nemáme mýdlo. Jsem ráda, když dostanu na den dvě plenky pro nejmladší dítě. Přeji si, aby podlaha, na které spíme, byla čistá. Každý večer si s dětmi rozložíme deku, na které spíme. Dnes ráno nám ji ale vzali.”

S poděkováním se připojuje i starší žena stojící opodál. V sále Fantovy budovy na Hlavním nádraží je nyní pro uprchlíky 70 lůžek, které poskytla Správa železnic. Dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. Kapacity jsou ale hned naplněny. Část běženců tak přespává na zemi. Praha už pro ubytování uprchlíků nemá kapacity. Primátor Hřib (Pirátská strana) hrozí zavřením Prahy:

“S ohledem na naplnění kapacity města doporučuje krizový štáb uzavřít Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v našem městě, pokud do úterý 17. května Vláda ČR nezačne s přípravami realokačního mechanismu na základě krajského rozvrstvení kapacit ubytování, školství a lékařské péče.”

Čtěte také

Mezi ukrajinskými uprchlíky prchajícími před válkou jsou i ti, kteří mají maďarský pas. Těm bude podle čtvrtečního vyjádření ministerstva vnitra Víta Rakušana (STAN) Česko nabízet odvoz vlaky do Maďarska. Ministr vnitra dále doplnil, že v nově postaveném městečku v pražské Tróji, budou moci být lidé ubytováni maximálně 30 dní:

“Upozornil jsem svého maďarského kolegu na to, že někteří lidí čekající v ČR na nádraží nebo ve stanovém městečku, mají i maďarské pasy. Požádal jsem maďarskou stranu o důkladnou a rychlou lustraci. Takovou, která proběhne v řádu dnů tak, aby česká strana dostala co nejdříve informaci o tom, zda ten člověk má nebo nemá maďarský pas. Upozornil jsem na to, že v takovém případě budeme lidem nabízet odvoz vlaky na území Maďarska a že jde o problé, který je potřeba řešit společně.”

Spustit audio

Související