Staré dlaždičky, opadaná omítka a rez. Bazén Radbuza se loučí

25. říjen 2019 11:35

Plavecký areál Radbuza v Kozinově ulici v Plzni dosluhuje. Desítky milionů na celkovou rekonstrukci zdejší sportovní klub nemá. Do oprav je nechce dát ani město. Místo toho postaví raději úplně nový bazén, pro který už začalo hledat jinou lokalitu.

Malý dětský bazén nevypadá špatně, také proto, že během léta prošel rekonstrukcí za půl milionu korun. Ve velkém bazénu už je ale poznat, že se jedná o stavbu ze začátku 70. let. „Před čtyřmi lety proběhla výměna první filtrační stanice, v následujícím roce jsme vyměnili druhou,“ říká Luboš Ibrmajer, prezident spolku Radbuza Plzeň. Loni se na Radbuze instalovaly nové trysky, letos osvětlení.

SK Radbuza se jako vlastník bazénu hodně snaží. Jenže bez pomoci nedokáže provoz dlouhodobě udržet. Během léta se jeho zástupci sešli s vedením města Plzně, které vzápětí nechalo vypracovat odhad na rekonstrukci stávajícího a na výstavbu nového bazénu. Výsledná cena je 100 milionů za opravu a 250 milionů korun za nový areál. Právě tuhle variantu město podle radního Davida Šloufa preferuje. Jedním z důvodů je i nevyřešené parkování v Kozinově ulici.

Stavět by se mohlo začít do pěti let

„Něco by investovalo město Plzeň, pokusili bychom se získat nějaké dotace. Objekt by pak měl SK Radbuza v nájmu jako je to v současné době u druhých městských bazénů na Slovanech a na Lochotíně,“ vysvětluje David Šlouf.

Bazén v Kozinově ulici je nejstarší v Plzni. Velký má rozměr 25x12 metrů, malý 9,3x4 metry. Areál ročně navštíví asi 90 tisíc plavců.

Útvar koncepce a rozvoje chce nejpozději do začátku příštího roku najít pro nový bazén vhodné místo. A co do té doby? Radbuza se pokusí starý bazén udržet při životě. Pochopitelně s pomocí města. „Máme s kolegy z vedení města domluvu, že dáme 2,5 milionu, zbytek je na městském obvodě Plzeň 3,“ dodává náměstek primátora. Nový bazén by se mohl začít stavět do čtyř až pěti let.

autoři: Jan Markup , iko
Spustit audio

Související