Staré i nové škodovky projely trasu zaniklé silnice I/18. Vedla z Příbrami do Michalovců

13. září 2022

V srpnu se uskutečnila automobilová mezinárodní česko-slovenská EXPEDICE OSMNÁCTKA. Měla připomenout, že společně se zánikem československé federace k 31. prosinci 1992, tedy před 30 lety, skončila i existence tehdejší nejdelší silnice I. třídy.

Silnice 18 vedla z Příbrami až do východoslovenských Michalovců. Po II. světové válce a počátkem 50. let před rozšířením bývalé brdské střelnice na vojenský výcvikový prostor měla začátek dokonce v Rokycanech. A tak první kilometry expedice vedly z Plzně samozřejmě do Rokycan a dále do Mirošova. Zde si účastníci připomenuli, že právě tady první trasa silnice odbočovala do Brd a kolem Padrťských rybníků směřovala do Věšína.

V ČR zůstalo z původní osmnáctky pouhé torzo v délce několika desítek kilometrů mezi středočeským Rožmitálem pod Třemšínem a Voticemi. Právě v tomto podbrdském městečku proslaveném zdejším působením autora slavné vánoční mše Hej, mistře J. J. Ryby, se uskutečnil ostrý start expedice. Absolvovalo ji šest aut s jedno až dvoučlennými posádkami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.