Staré mapy v digitální podobě představuje Západočeské muzeum

5. leden 2009
Tento pořad

Sbírku vzácných starých map Plzně a Plzeňska v digitální podobě představuje na svých webových stránkách Západočeské muzeum v Plzni. Jedná se o mapy rukopisné i tištěné. Po starých tiscích a míšeňském porcelánu je to další sbírka, kterou se muzeum takto snaží přiblížit veřejnosti. Kolekci map a plánů spravuje muzejní knihovna. Kolega Dominik Mačas se zeptal jejího vedoucího Ilji Šedo, jaké poklady tato část fondu skrývá:

Mezi unikáty převedenými do digitální podoby jsou mapy tištěné v plzeňských, pražských a jiných tiskárnách, které sloužily hospodářským potřebám, dopravě, evidenci majetkových práv a dalším účelům. Najdeme na nich jména významných kartografů, jako byl František Jakub Jindřich Kreibich, Johann Baptist Homann, stejně jako podpisy neznámých zeměměřičů, kartografů a editorů. Mapy se tiskly také ve Vídni, Norimberku, u velkých a známých vydavatelských firem.

Logo

Knihovna Západočeského muzea - jako vůbec první muzejní knihovna v ČR -představila část svého sbírkového fondu v nové moderní podobě. Sbírku starých map Plzně a Plzeňska si v digitální podobě můžete prohlédnout na internetových stránkách Západočeského muzea v Plzni www.zcm.cz

Spustit audio