Staré motorky a loutky představí muzeum v Železné Rudě

16. červen 2005

Už třetí soukromé muzeum, jehož hlavními exponáty budou historické motocykly, otevírá v sobotu (18.6.) v Železné Rudě sběratel Zdeněk Bálek. Láska ke starým autům a motocyklům ho chytla už v dětství, takže motorky shání a opravuje již téměř 30 let. Kromě nového muzea v Železné Rudě vystavuje části své unikátní sbírky i v Kašperských Horách a Bečově nad Teplou.

Jeho kolekce čítá kolem 150 historických motocyklů. Podařilo se mu sestavit zřejmě největší sbírku motoveteránů v Česku s řadou ojedinělých exponátů. Zdeněk Bálek říká, že otevřením třetího muzea už bude téměř celá sbírka vystavená. Pro začátek počítá s tím, že v Železné Rudě bude kolem 30 motocyklů, asi pět starých automobilů na dokreslení také dobové dokumenty, technické průkazy, fotografie a podobně. Počet vystavovaných motocyklů se během roku ještě zvýší. Kromě motorek jsou v muzeu i kola a mimo jiných aut i dva vozy z roku 1927 - česká Škoda 110 Laurin a Klement a americký automobil Super Six, oba na loukoťových kolech.

Logo

Návštěvníci si mohou prohlédnout také jediné dochované motokolo klatovské výroby Görner z roku 1921 a německý čtyřdobý motocykl Ardie s duralovým rámem z roku 1932, který měl na svou dobu pokrokovou konstrukci. Z novějších strojů uvidí fandové zejména domácích značek i motocykly Jawa a ČZ, například stále oblíbenou Jawu 250 "kejvačku".

Logo

V části muzea se nachází také expozice loutek, zejména kolekce z plzeňského divadla Alfa. Časem se objeví i historické loutky. Muzeum je v nejstarším železnorudském domě, bývalém loveckém zámečku z roku 1690. Památkově chráněnému objektu hrozila v roce 1989 demolice, Bálek jej koupil a opravil.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio