Staré Sedliště na Tachovsku postavilo nové pečovatelské byty

24. říjen 2020 07:30

Sedm menších bytů vybudovala obec Staré Sedliště v bývalém sídle obecního úřadu. Byty budou určené konkrétně pro seniory z obce a nejbližšího okolí. Součástí domu bude také zázemí pro pečovatelskou službu.

Staré Sedliště na Tachovsku postavilo nové pečovatelské byty

Byty, které se nachází ve staré části budovy, kde kdysi sídlil obecní úřad, mají prostornou chodbičku, zařízenou kuchyň a naproti je bezbariérová koupelna se záchodem. Výška vypínačů i madla ve sprše jsou přizpůsobená pro invalidy. Kromě kuchyně jsou místnosti nezařízené. Budoucí nájemníci si je tedy zařídí sami.

V budově se nachází také místnost pro zázemí pečovatelské služby, kam budou moci senioři přijít například na pedikúru. Pečovatelská služba bude moci seniorům zavážet obědy, prát prádlo či mýt okna.

Staré Sedliště na Tachovsku postavilo nové pečovatelské byty

Okolo budovy stále probíhají stavební práce. „Zbývá dodělat chodník, který je zde okolo a poté drobné úpravy,“ vysvětlila starostka obce Staré Sedliště Jitka Valíčková. V domě je již zavedena elektřina i voda a nájemci se už těší na své nové byty.

Stěhovat se mohou nájemníci o Vánocích

Staré Sedliště na Tachovsku postavilo nové pečovatelské byty

Senioři z obce už často žijí sami, a tak mají zájem o menší bezbariérové byty. Kromě samoty je trápí také ubývající síly na opravy jejich domů. „Jsem strašně ráda, že jsem měla to štěstí a že mi byl jeden z bytů přidělen. Velmi se mi to líbí a už si rovnám, co si s sebou vezmu,“ těší se na svůj nový byt Marie Žaludová, která žije ve Starém Sedlišti téměř celý život.

Nájemníci by se prý do nových bytů mohli nastěhovat už o letošních Vánocích či nejpozději začátkem nového roku. „Hlavním důvodem bylo, aby nám tady naši lidé z obce zůstávali co nejdéle, aby neopouštěli obec, aby zůstávali blízko rodin, kamarádů a přátel,“ dodala Jitka Valíčková.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio